Maak fantastische foto’s met je smartphone
‘De beste camera is de camera die je bij je hebt’ is een veel gebruikt gezegde voor fotografen. Smartphones zijn tegenwoordig bijna allemaal uitgevoerd met camera's, die steeds betere kwaliteit leveren en steeds meer mogelijkheden geven. En die heb je altijd bij je.
Veel camera’s op smartphones kun je grotendeels handmatig instellen. Hierdoor heb je zelf meer controle over je foto’s en kun je met hele mooie platen thuiskomen. De kwaliteit is nog niet zo goed als van DSLR's of systeemcamera’s, maar we moeten ook niet vergeten dat het de fotograaf is die een (mooie) foto maakt, niet de camera. En daar kunnen we je bij helpen!
iPhone en ProCamera
Als je een iPhone gebruikt, kun je de app ‘ProCamera’ downloaden. Deze app stelt je in staat om foto’s in RAW en TIFF te maken en op te slaan. Bovendien kun je hiermee de ISO, sluitertijd en witbalans handmatig instellen. Ook heeft ProCamera een stabilisatiefunctie, die de foto pas maakt op het moment dat de camera stil gehouden wordt. Wat ook een handig is, is dat je de focuspunten los kunt instellen van de belichtingspunten. Zo kun je gemakkelijk scherpstellen op één punt en belichten voor de lichtste delen.
Androids
Androids (in elk geval nieuwere modellen) hebben een ingebouwde Pro modus. Deze kun je vinden in het instellingsmenu. Ook hiermee kun je voor RAW en TIFF kiezen, evenals bijvoorbeeld ISO, sluitertijd, brandpuntsafstand en belichtingscompensatie. Door op de Auto knop bovenaan elk schuifje te klikken, kies je voor Shutter Priority.
Belichting op je smartphone
Belicht bij voorkeur voor de lichtste delen op een smartphone. Houd er rekening mee dat het dynamisch bereik van een smartphone camera minder groot is dan op je ‘echte’ camera. Zorg ervoor dat de schaduwen niet te donker zijn, want daar ontstaat snel ruis. Zoek dus naar een balans tussen hooglichten en schaduwen. Dat is ook een kwestie van oefenen, en het leren kennen van je mobiele camera.
ISO
Met de ProCamera app kun je in ISO priority schieten. Hiermee stel je zelf de ISO in, en de camera (of eigenlijk: de telefoon) kiest daar dan zelf de andere belichtingsinstellingen bij. De app heeft een bereik van 25-2000. Bij de Android Pro Modus is het bereik van de ISO afhankelijk van het cameramodel, maar meestal ligt het tussen de 100 en 800. Door de ISO zelf te kiezen, kun je ruis in je foto’s minimaliseren.
Sluitertijd
Je kunt, al is het met een kleine omweg, ook de sluitertijd van de camera beïnvloeden. Om veel bewegingsonscherpte te creëren, kun je speciale apps downloaden als SlowShutterCam, of Pro modus gebruiken voor Android. Zo kun je bewegend water melkachtig maken, of lichtstrepen creëren als je ‘s avonds of ‘s nachts verkeer fotografeert.
- Lees ook: Kies de juiste sluitertijd
Scherptediepte
Je kunt externe lenzen voor je smartphonecamera kopen, die de scherptediepte beïnvloeden. Deze zijn vaak niet geweldig voor de beeldkwaliteit. Wat je ook kunt doen, is apps downloaden als Focus voor Iphone, of Snapseed. Deze kunnen bijvoorbeeld extra bokeh (onscherpte in de achtergrond) toevoegen aan je foto’s.
- Lees ook: Scherptediepte in de praktijk
- Lees ook: 15 ijzersterke tips om je fotografie-skills te verbeteren