Luchten bewerken met AI in Luminar, sneller kan het niet

Christel  de Wolff 1173

Natuurfotograaf Gary McIntyre is extreem tevreden over het fotobewerkingsprogramma Luminar van Skylum. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

‘Ik ontdekte Luminar iets meer dan een jaar geleden en het werd al snel mijn favoriete bewerkingsprogramma. Of je nu een doorgewinterde of een net startende fotograaf bent, je moet Luminar en kunstmatige intelligentie echt eens een kans geven. Je kunt het programma zelfs gebruiken als plugin voor Photoshop of Lightroom. Een slider in Luminar kan tot wel twee of drie lagen in Photoshop beslaan. Je hebt minder tijd nodig om te bewerken en dat geeft je meer tijd om te fotograferen.’

AI Augmented Sky 

De nieuwe AI Augmented Sky tool in Luminar 4.2 laat je objecten aan de lucht toevoegen. Zet je verbeelding in overdrive met deze vijf sliders: 

  • Amount  Pas aan hoe sterk het object wordt weergegeven (transparantie/opacity)
  • Warmth  Pas hiermee de temperatuur aan (koud of warm)
  • Relight  Verander hiermee hoe het object verlicht wordt; hangt af van hoe je het toepast
  • Mask Refinement  Doet precies wat de naam al aangeeft; het tweaken van het object in de scene
  • Defocus  Verzacht of verscherp het object en voeg zo diepte aan je foto toe

In aanvulling op deze sliders is er nog een Place Object tool waarmee je de positive in de lucht kunt bepalen en kun je maskers bewerken met de Brush, Radial Mask, Gradient Mask en Luminosity. 

Het onmogelijke shot

De Sycamore Gab boom staat aan Hadrian’s Wall bij Crag Lough in Northumberland (Engeland). Met AI Augmented Sky kon Gary de maan en de vogels in slechts een paar simpele klikken toevoegen. ‘Dat is toch geen fotografie?’ lacht Gary. ‘Nou ja en nee. Wanneer je beweert dat dit de foto is zoals jij hem gemaakt hebt met je camera, hou je alleen jezelf voor de gek. Maar wanneer je open staat voor het digitaal bewerken en verkennen van de mogelijkheden, kun je enorm veel plezier beleven aan deze fotobewerkingen.’

‘Je hebt minder tijd nodig om te bewerken en dat geeft je meer tijd om te fotograferen’

Volg het stappenplan online

Wil je weten hoe Gary dit ‘onmogelijke’ shot voor elkaar heeft gekregen? Bekijk dan zijn werkwijze in de online tutorial:

Aan de slag met Luminar 4

Wil jij zelf aan de slag met Luminar 4? Je kunt meteen beginnen met een 7-daagse gratis trialversie. skylum.com/luminar

Over Gary McIntyre

Gary McIntyre is een bekroonde Schotse landschapsfotograaf en ambassadeur van Skylum Global. Hij produceert Youtube-tutorials, geeft workshops en geeft les in fotografie en beeldbewerking aan Ayrshire College.

Lees ook: Fotowedstrijd Grote Hoogte

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel