Locaties voor landschapsfotografie

Amy Schutte 1460
Hoe vinden al die fotografen toch die prachtige plekken voor schitterende landschapsfotografie? En waarom stuit jij daar nou nooit op?

Het lijkt wel of iedereen ze weet te vinden, de meest adembenemende landschappen. Als je van landschapsfotografie houdt, weet je dat je soms lang moet zoeken naar een mooie plek, een plek die de moeite waard is om naartoe af te reizen. Met deze tips helpen we je bij die zoektocht.

Kijk naar het werk van andere fotografen

Ga eens grasduinen op internet en kijk eens goed naar het werk van andere fotografen. Kijk op Instagram, Flickr en sites als 500px. Maar kijk zoek ook eens naar lokale fotografen. Die andere sites zijn heel internationaal, wat vooral handig is wanneer je op reis wil voor je landschapsfotografie. Vooral professionele landschapsfotografen weten feilloos een fotogenieke plek te herkennen. Daar kun jij gebruik van maken, je hoeft het wiel tenslotte niet opnieuw uit te vinden.

Zoek je eigen stijl in landschapsfotografie

Natuurlijk zit er veel variatie in landschapsfotografie. Er zijn fotografen die graag voor wijdse velden gaan, fotografen die naar de kust trekken of fotografen die van water houden. Je kunt landschappen fotograferen met lange sluitertijden, in zwart-wit of HDR . De variaties zijn eindeloos. Als je inspiratie op wil doen, is het natuurlijk handig om te weten waar je naar zoekt. Als je het nog niet helemaal zeker weet, is het niet moeilijk om erachter te komen wat je aanspreekt. Verzamel online landschapsfoto’s die je aanspreken, doe dit bij voorkeur over een bepaalde periode. Loop na een tijdje eens deze map door. Waarschijnlijk ontdek je al vrij snel overeenkomsten, en weet je wat jouw smaak is. Natuurlijk is het handig om een vorm uit te kiezen die haalbaar is. We hebben in Nederland nu eenmaal geen bergpassen, en ook watervallen zijn lastig te vinden.

Ga erop uit voor landschapsfotografie

Natuurlijk kun je thuis, online en in tijdschriften, je huiswerk doen. Op de locatie zelf is het echter nog steeds een kwestie van ontdekken. Loop rond om te kijken wat een mooi standpunt zou kunnen zijn voor de foto die jij zoekt. Maak testfoto’s. Ook als je niet naar een specifieke locatie gegaan bent is rondlopen een goede optie. Ga bijvoorbeeld eens naar een duingebied, en neem je camera mee. Stop af en toe en vraag je af; vanaf welke plek zou ik een mooie foto kunnen maken? Hoe zit het dan met het licht? Zo kom je vanzelf op mooie plekken, waar je vervolgens ook een hele knappe foto van kunt maken.

Maak een lijst

Naarmate je meer (landschappen) fotografeert, kom je steeds meer te weten over de manier waarop je dit kunt doen. Bovendien word je waarschijnlijk steeds beter en creatiever. Misschien ga je nu nog meer nadenken over plekken die je graag zou bezoeken om ze te kunnen fotograferen. Schrijf ze allemaal eens op, als een soort landschapsfotografie-bucketlist. Even zonder over de beperkingen na te denken; wat zou je graag willen fotograferen? Zo kun je je ogen open houden voor aanbiedingen naar die plek, maar ook voor foto’s die daar gemaakt zijn. Staat het Noorderlicht op je lijst? Maak dan een mapje aan op je computer, en als je interessante foto’s tegenkomt van het Noorderlicht zet je ze daarin. Wanneer het moment dan daar is, heb je een mooi archief aangelegd met inspirerende ideeën.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy