Lightpainting: 3 hacks

Franciëlle Rozendal 7589
Met lightpainting kun je ontzettend mooie opnames creëren. Daar is alleen wel wat kennis voor nodig, want het komt natuurlijk niet vanzelf. Met deze drie hacks helpen we je een handje op weg!

Luminografie

Luminografie (lightpainting) is het verven met licht. Je maakt gebruik van een lange belichtingstijd die met een bewegende lichtbron lichtsporen vastlegt of een subject vanuit meerdere hoeken verlicht. De lichtbron hoeft niet persé te bewegen voor soortgelijke effecten. Je kunt namelijk ook zelf bewegen in plaats van de lichtbron.

Indirecte verlichting bij lightpainting

Hiervoor gebruik je zaklampen of andere draagbare lichtbronnen om het subject vanuit diverse hoeken te verlichten of in te kleuren. Deze lightpainting techniek maakt gebruik van een lange sluitingstijd. Voor intensere kleuren in een opname moet je de gekleurde lichtbron langer open laten staan. Voor het maken van een scherpe opname en dus een wazige opname te voorkomen wordt een statief aanbevolen. Als het toch wazig is, schijn dan wat licht op het subject en ga door met tekenen. De lamp zal het subject stil houden om het vage beeld te laten verdwijnen.

Projecteer met een projector

Creëer eerst intrigerende kleuren en patronen op de computer. Projecteer deze met behulp van een projector. Zorg voor een volledig donkere omgeving voordat je opnames maakt. Je kunt zo creatief mogelijk zijn in het gebruik van kleuren en patronen.

Drones gebruiken bij lightpainting

Het gebruik van drones is een hele moderne manier van lightpainting. Doe dit alleen wel op een openliggende omgeving als het licht buiten laag ligt. Eerst moet je kleine LED zaklampen koppelen aan je drone, maar houd deze uit de buurt van de propellers. Als je opname is genomen, zet de camera op de modus voor een tijd belichtende opname en breng de drone in het shot. De plekken waar je met de drone bent geweest, laten als het ware een afdruk achter.

Laat ons weten wat het experimenteren met Lightpainting opleverde in de comments hieronder en upload het resultaat in onze Gallery.