Let op de details in de ogen

Christel de Wolff 3027
In portretfoto’s kijk je vaak het eerst naar de ogen. Als fotograaf stel je erop scherp en geeft je ze een centraal punt in de compositie.

Vaak is het één van de eerste lessen bij een fotografie cursus of workshop: probeer het licht te vangen in de ogen van een model. Licht vangen in de ogen maakt een portret namelijk sprekender. Hoe komt dat en hoe doe je het?

Een fonkeling in de ogen geven je model iets sprankelends, een bepaalde levendigheid. Het geeft de ogen meer diepte en structuur, waardoor je er nog meer in gezogen wordt als het ware. Ogen zijn (meestal) het belangrijkste onderdeel van een portret; daarom stel je erop scherp en staan ze centraal in de compositie. Door ze zo levendig mogelijk vast te leggen, wordt de kijker meer betrokken bij de persoon en is je foto interessanter.

Details in de ogen

De fonkeling in de ogen, ‘catchlight’ in het Engels, komt door reflectie. Hoe groter de lichtbron, hoe groter de fonkeling in de ogen. Staat de lichtbron verder weg of is het zachter licht? Dan is de reflectie ook minder scherp. Je kunt een reflectiescherm gebruiken, zeker de gouden kant geeft een mooi warm glimmertje aan het oog. Ronde lichtbronnen (zoals ringflash) geven een cirkelvormige weerspiegeling in de ogen, wat vaak erg mooi is. Je kunt deze lampen nu zelfs kopen ls opzetstuk op je smartphone, om mooie selfies te maken.

In deze video wordt uitgelegd hoe je de details in de ogen nog extra kunt benadrukken in de nabewerking

Op deze manier wordt de kijker nog meer in de foto getrokken, en ziet je model er stralend uit!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel