Leren van fotografieboeken

Leren van fotografieboeken

Fokelien Broekstra 1961
We kennen ze allemaal fotoboeken en leerboeken van bekende fotografen. Ken je bijvoorbeeld het boek van Jimmy Nelson ‘Before they pass away’? Een prachtig fotoboek met portretten van inheemse stammen, maar wat kunnen we precies van deze boeken leren?

Kijken en observeren

Door te kijken naar het werk van een ander, kun je leren van de foto's. loop ze eens na:

  • Hoe is de kadrering?
  • Is er veel overbelichting, onderbelichting of is de foto eigenlijk perfect belicht?
  • Vertelt de foto een verhaal?
  • Is het een snapshot of juist een doordachte opname?
  • Vanuit welke hoek is de foto genomen?

Door te kijken naar de foto’s van een andere fotograaf kun je dingen leren voor je eigen fotografiestijl. Soms kunnen kleine dingen waar jij in je eigen foto’s nog niet aan gedacht hebt, zorgen voor betere plaatjes. Mocht je inspiratie even weg zijn, dan kun je natuurlijk ook even rustig door een fotoboek heen bladeren, je zult merken dat je dan vanzelf nieuwe foto-ideeën krijgt.

Leerboeken

Vind je het fijner om te lezen hoe iets moet? Zorg dan dat je een leerboek over fotografie koopt of huurt. Leerboeken die kort en bondig in een paar bladzijdes uitleggen hoe iets werkt, kunnen je snel op weg helpen om nieuwe dingen te leren. Het zijn vaak geen boeken die je in een keer uitleest, maar boeken waar je eigenlijk kriskras doorheen bladert. Het is bijvoorbeeld leuk voor een weekend om nieuwe dingen uit te proberen. 

Maak jij gebruik van boeken om je inspiratie uit te halen? 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien