Leren: Stabiliteit bij je sportfoto’s

Leren: Stabiliteit bij je sportfoto’s

Fokelien Broekstra 1080
Met een statief rondzeulen tijdens een sportwedstrijd is geen optie. Als sportfotograaf wil je wendbaar zijn en niet in de weg lopen. Daarom is er een monopod ontwikkeld die ervoor zorgt dat je stabiele foto’s kan maken zonder statief.

Een statief

Een statief uitzetten tijdens een sportwedstrijd is niet handig. De kans dat een sporter over jouw uitgestrekte poten valt is zeer groot. Je staat hierdoor eerder in de weg en je bent een gevaar voor de omgeving. Daarnaast ben je met een tripod statief nauwelijks wendbaar. Je kan niet gemakkelijk en snel je focus verleggen. Bij veel sportevenementen is een statief niet eens toegestaan.

Monopod

Bij sportfotografie worden vaak zware lenzen gebruikt. Lenzen die je niet gemakkelijk met de hand stabiel houdt. Daarom is er een monopod ontwikkeld. Een monopod is een één potig statief, dit statief zorgt voor een stabiele lens, maar is toch licht en wendbaar. Een monopod is daarnaast klein en compact. Hierdoor kun je hem makkelijk in je cameratas meenemen. 

Goedkope oplossing

Zie je het toch niet zo zitten om een monopod te kopen? Er is ook een andere oplossing. Vouw één van je statiefpoten uit, de andere twee houd je gewoon kort. Met deze ene poot kun je jouw eigen monopod creëren. Het is een handige manier om te kunnen kijken of een monopod iets voor jou is en een oplossing voor de momenten dat je geen monopod bij je hebt.

Gebruik jij een monopod tijdens het fotograferen?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien