Is fruit in het echt ook zo glanzend?

Leren: Ongebruikelijke foodfotografietips

Redactie digifoto Starter 4634
In de foodfotografie worden vaak ongebruikelijke technieken toegepast voor een smakelijke foto. Kijk snel op welke ongebruikelijke manieren de kiekjes mooier worden gemaakt.

Bij foodfotografie breng je gerechten en eetgelegenheden op een mooie en vooral smakelijke manier in beeld. Het vlees van een steak moet bijvoorbeeld zo sappig lijken in jus dat de kijker direct begint te watertanden bij het zien van de plaat. Vooral restaurants en fastfoodketens maken gebruik van goede fotografie om klanten naar binnen te lokken. Vaak is het een teleurstelling wanneer je het werkelijke product ziet.

Watten

Een gerecht dat heerlijk warm uit de oven komt, dat wil je graag in je foto vangen. Dit kan door middel van stoom. Veel gerechten of voedingsproducten hebben een laag vochtgehalte, waardoor stoom niet lang zichtbaar blijft. Wanneer je echter een tijd aan het fotograferen bent, is de warme lucht al verdwenen. Gebruik vochtige bollen watten voor goede stoomfoto’s. De bolletjes houden het water beter vast en blijven daardoor langer de warme lucht zichtbaar produceren. Fotografeer je een groter gerecht? Dan kun je ook een kopje met gekookt water achter de schaal of het bord zetten. Hierdoor lijkt het alsof de damp van het gerecht afkomstig is.

Aardappelpuree

Foodfotografen werken graag met aardappelpuree omdat het product niet smelt onder warme lampen en de textuur goed te modelleren is. Maar aardappelpuree wordt niet altijd als hoofdonderwerp gebruikt. Dit wordt vaak ook gecombineerd met een ander product zoals vlees, of zelfs in een ander product toegevoegd. Zo wordt bijvoorbeeld aardappelpuree verwerkt in vlees of taart voor een krachtige massa. Ook is het aardappelgerecht een goede vervanging voor een bolletje ijs, wat normaal gesproken snel smelt. Door slim gebruik van kleurstoffen worden verschillende smaken nagebootst. Hierdoor ga je anders kijken naar advertentiefoto’s met mooie, stevige ijsbolletjes op een hoorntje.

Lijm

Ook de smaakvolle ontbijtfoto’s waarbij melk in beeld komt, zijn hoogstwaarschijnlijk nep. Omdat ontbijtgranen snel sappig en zacht worden wanneer je melk toevoegt, is dit bij foodfotografie geen optie. Daardoor wordt vaak lijm gebruikt als vervangend middel. Door de dikke textuur kunnen granen en fruit niet naar de bodem zakken en blijven deze keurig aan de bovenkant en wordt de knapperige laag van ontbijtgranen beschermd.

Scheerschuim

Net als bij ijs, is ook het fotograferen van slagroom moeilijk. De substantie smelt snel bij warme temperaturen en zakt snel in. De oplossing: scheerschuim! Dit product blijft perfect intact, ook bij hoge temperaturen.

Schoenenpoets

Een ander ongebruikelijk middel is schoenenpoets. Wanneer je bijvoorbeeld een heerlijk gegrild stuk kip ziet, lijkt het alsof dit perfect gemaakt is. Vaak is dit totaal niet het geval. Het vlees wordt licht gebakken in de oven of grill, maar afgewerkt met een likje schoenenpoets voor de perfecte bruine korst.

Haarlak of deodorant

Fruit ziet er lekker uit wanneer het goed glanst. Maar vaak valt de natuurlijke glans van fruitsoorten weg bij studiolicht. Een manier om de glans goed mooi te vangen in je foto is door het product met haarlak of deodorant te bespuiten. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld bessen of druiven een mooie glow.

In de onderstaande video kun je nog meer opvallende en ongebruikelijke tips zien die foodfotografen gebruiken.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Lees hier ook een aantal handige stylingtips bij foodfotografie. Heb jij een prachtige foodfoto? Upload de plaat in onze Gallery en maak kans op de Foto van de Dag!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie