Leren: onderwaterfotografie

leren: Onderwaterfotografie

Fokelien Broekstra 2807
Vele mensen maken op hun vakantiebestemming een duik in de zee. Onder begeleiding van een gids zak je langzaam naar de bodem van de zee of het meer waarin je duikt. Maar hoe zorg je er voor dat je mooie onderwater beelden kan maken, zonder dat je camera ermee ophoudt?

Als jij jezelf echt gaat specialiseren in de duikfotografie, zijn er verschillende attributen te krijgen om je camera te beschermen tegen het water. Zo zijn er voor ieder merk camera waterbehuizingen te koop. Maar deze dure accessoires ga je niet voor je vakantieduik kopen, want misschien blijft het maar bij één duik.

Camera

Zoals eerder genoemd is het belangrijk om goed na te denken hoe jij je camera mee gaat nemen onder water. Heb jij een kleine waterdichte camera of een GoPro dan is deze zeer geschikt om mee te nemen bij een duik voor starters. 


Neem jij liever je spiegelreflex mee, investeer dan in een goede behuizing voor je camera. Deze kosten wat geld, maar je weet zeker dat je bovenkomt met een camera die het nog doet. Ook zijn er hele goedkope oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld een wegwerp-onderwatercamera kopen.
Daarnaast is een speciale onderwaterzak voor je compact camera een optie. Bij de onderwaterzak moet je er voor zorgen dat de behuizing goed aansluit op je camera, anders krijg je een luchtbel voor je lens. Zorg er daarnaast voor dat jij je camera goed kent. Als je eerst op zoek bent naar de juiste knopjes verlies je kostbare tijd in het water. Houdt rekening met de diepte die je camera aan kan. Dit staat vaak beschreven.

Geheugen en batterij

Zorg ervoor dat je geheugen leeg is, of je rolletje ongebruikt is. Hierdoor kun je gewoon lekker in het water blijven zonder dat je met een camera vol met foto’s zit. Daarnaast kan bij het openen en sluiten van de behuizing een stofje tussen de sluitingen komen, een klein stofje kan er al voor zorgen dat je camera waterschade oploopt. Een fotograaf wil ook niet met een lege batterij komen te zitten.  Zorg er voor dat jij je batterij hebt opgeladen voor je het water in gaat.

Instellingen camera

De instellingen van je camera zijn ook niet onbelangrijk. Als je camera een onderwaterwitbalans heeft, dan kun je deze instellen. “Ik wit mijn camera altijd op mijn schrijfleitje, dit is een wit bordje met een potlood die je meekrijgt bij een duik. Deze kun je prima gebruiken als witpunt voor je camera.” Geeft Stephan Jansen als ervaren duiker als tip. Daarnaast is het handig om in RAW te fotograferen. Dit zorgt er voor dat je achteraf nog veel na kan bewerken in je foto. Flitsen kan prima onderwater, zorg er wel voor dat je onderwerp dichtbij jouw camera is. Anders gaat het licht verloren op weg naar het onderwerp of heb je last van ernstig sneeuweffect in de foto. Hoe dieper je onder water gaat, hoe blauwer je foto's zullen worden, dit kun je met je flitser voorkomen. HIeronder is een foto zichtbaar die blauwer is uitgevallen door de diepte waarin er gefotografeerd werd door Stephan Jansen. 

Onderhoud camera

De onderhoud van de camera is ook niet onbelangrijk. Na dat je uit het water bent gekomen is het belangrijk om je camera goed af te spoelen. Vooral met zoutwater, zout water kan er voor zorgen dat er zoutkristallen op je camera kunnen ontstaan. Ook vuiltjes kunnen voor je lens gaan zitten waardoor je bij een volgende duik hier last van kan krijgen. Rubberen ringen die je camera beschermen tegen de water moeten ook onderhouden worden. Vet deze in of lees in je handleiding hoe je dit moet onderhouden.

Heb jij ervaring met onderwaterfotografie? Zet jou best gelukte foto in de lezersgallery!
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien