Leren met Wilmar

Leren met Wilmar: de foto van Theo de Groot

Redactie 819
Als startende fotograaf wil je graag leren van andere fotografen. Kritiek krijgen is nooit fijn, behalve als het opbouwende en duidelijke kritiek is waar je wat mee kunt. Wilmar Dik is fotograaf en weet als geen ander wat er nog aan een beeld verbeterd kan worden. Wat had hij te zeggen over de foto van Theo de Groot

Over Theo de Groot

‘Al vanaf mijn jeugd ben ik met fotografie bezig. Eerst analoog, inclusief ontwikkelen en afdrukken (ZW). Zo'n 10 jaar geleden ben ik overgestapt op de digitale fotografie en heb na mijn pensionering meer tijd om me met deze hobby bezig te houden. Ik heb me niet echt in een specifieke richting gespecialiseerd. Graag ga ik naar het bos of strand om landschap- of dierenfoto's te maken. Ik heb de mogelijkheid om in mijn woonkamer een eenvoudige studio-inrichting op te stellen en zo portretfoto's te maken. Voor de nabewerking gebruik ik Adobe Lightroom.’

De foto van Theo werd door Wilmar bekeken in digifoto Starter 1.2018. Bestel deze en andere edities gemakkelijk in onze webshop

De foto van Theo

Tips van Wilmar

Mooie foto Theo, bedankt voor het insturen. Technisch gezien heb ik er niets op aan te merken, dus ik geef je mijn persoonlijke mening over hoe ik denk dat de foto mooier/interessanter had kunnen zijn.

De mooiste delen van de foto vind ik al het groen (gras, bomen, reflectie van de bomen in het water en de dieren) en het feit dat je zo ver in de verte kan kijken. Minder mooi vind ik de lucht en de reflectie van de lucht in het water. Ik was bij het maken van een foto op deze locatie op de grond gaan liggen, zodat ik de onderdelen die ik het mooist vind in de foto meer in beeld had kunnen brengen. Een bijkomend voordeel is dat er dan wat grassprietjes of kleine bloemetjes onscherp op de voorgrond in beeld waren verschenen, waardoor je nog meer diepte krijgt.

Persoonlijk vind ik het linker gedeelte van de foto interessanter dan het rechter gedeelte, omdat de natuur diverser is. Ook is het kleurverschil en het contrast daar groter. Je had er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om meer te focussen op de herten aan de linkerkant waardoor je die dieren ook beter in de foto ziet terug komen. Maar wellicht heb je die foto’s ook wel gemaakt.

Wat betreft de nabewerking zie ik wel dat de foto met wat meer contrast in het middengebied (en wellicht met iets meer blauw in de highlights) nog iets sterker zou kunnen zijn. Ook zou je het pad in de verte kunnen weghalen, dan komt het gevoel van alleen zijn in de natuur nog sterker over. Bij andere soorten fotografie (pers bijvoorbeeld) is dergelijke aanpassing van de werkelijkheid in photoshop echt not-done, maar bij natuurfotografie geschoten als vrij werk vind ik dat het best moet kunnen.

Wat vond je van de feedback van Wilmar?

‘Ik vond het leuk om te horen dat je het een goede foto vond. Mijn foto’s worden nooit door “deskundigen” beoordeeld en dan is het leuk om te ervaren dat je goed bezig bent. Je gaf me een paar tips die me een volgende keer nog weer beter naar het beeld laten kijken. Vooral je opmerking over het verschil in het landschap links en rechts en je opmerking over het stukje bospad waren voor mij een eyeopener. Zelf was me dit niet opgevallen, maar bij een volgende foto ga ik daar zeker meer op letten.’

Over Wilmar Dik

De haagse fotograaf Wilmar Dik is beroepsfotograaf en cameraman. Hij maakt bedrijfsfilms en fotografie in opdracht van zeer diverse bedrijven. Hij fotografeert al meer dan 30 jaar met spiegelreflexcamera's en er zijn duizenden van zijn foto's wereldwijd gepubliceerd. Hij weet dus als geen ander wat er nog aan een beeld verbeterd kan worden.

Bezoek een van zijn websites:
www.wilmardik.nl
www.tasfilms.nl
www.reclamebeeld.nl
www.wilmarphotography.com

Jouw foto laten beoordelen?

Wil jij ook leren met Wilmar? Stuur jouw foto naar Christel@clipboardmedia.nl o.v.v. Leren Met Wilmar. Wie weet zie jij je eigen foto straks terug in deze rubriek! Weet overigens dat de kritieken van Wilmar altijd opbouwend en redelijk zullen zijn, zodat zowel jij als de lezer er wat van kan leren.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie