Leren met Wilmar

Leren met Wilmar: de foto van Pauline Helders

Redactie 449
Als startende fotograaf wil je graag leren van andere fotografen. Kritiek krijgen is nooit fijn, behalve als het opbouwende en duidelijke kritiek is waar je wat mee kunt. Wilmar Dik is fotograaf en weet als geen ander wat er nog aan een beeld verbeterd kan worden. Wat had hij te zeggen over de foto van Pauline Helders.

Over  Pauline Helders

'Ik besteed zoveel mogelijk tijd aan mijn grote passie fotografie. In 2012 maakte ik de overstap naar een DSLR-camera. Nu, inmiddels jaren, veel boeken lezen, en duizenden foto's verder ben ik nog meer toegewijd aan fotografie. Ik heb een aantal cursussen gevolgd en verschillende workshops gevolgd om mijn kennis te verbreden. Mijn fascinatie voor het gedrag van dieren en de schoonheid van de natuur komt vaak terug in mijn werk. De meeste van mijn foto's maak ik tijdens het reizen. Ondanks mijn fascinatie voor natuurfotografie, vind ik het een uitdaging om ook andere onderwerpen vast te leggen. Wat fotografie betreft, ben ik een soort alleseter.'


De foto van Pauline Helders werd door Wilmar bekeken in digifoto Starter 3.2018. Bestel deze en andere edities gemakkelijk in onze webshop

De foto van Pauline

Tips van Wilmar

  • Een mooie reisfoto geeft je direct het gevoel: daar wil ik heen! En als ik naar deze foto kijk, krijg ik meteen weer zin om naar Sardinië te gaan. Ik word erg blij van de kleuren in de foto. Het rood van de bootjes knalt er goed uit. Ik vind de lucht wel een beetje aan de rode kant, daar had best wat meer blauw in mogen zitten. Dit zou kunnen liggen aan bijvoorbeeld de witbalans, of aan de nabewerking van de foto.
     
  • De horizon is goed recht en dat is soms best nog wel lastig te zien als je op een strand staat. Goed gedaan! Je hebt bij deze foto vast een polarisatiefilter gebruikt waardoor de kleuren er mooi uitspringen en je geen last hebt van reflecties van de zon. Je hebt de foto gemaakt met 1/125 seconde, f/10 bij ISO 100. Een prima keuze! Een lage ISO waarde zorgt voor een goede beeldkwaliteit. Met een hoog diafragma is de hele foto mooi scherp en met een sluitertijd van 1/125 kun je goed uit de hand schieten. Wel vind ik de foto aan de donkere kant. De zon schijnt volop, dus mag de foto best wat lichter zijn. Dit had je kunnen bereiken door bijvoorbeeld te schieten met een diafragma van f/9 of ISO 160. 
     
  • De compositie is fraai maar zou naar mijn idee nog beter kunnen. Voordat ik een foto maak, vraag ik me altijd af of alles wat er opstaat iets toevoegt. In dit geval voegen de twee rode bootjes zeker iets toe, maar de witte boot helemaal rechts niet. Je had er dus voor kunnen kiezen die niet op de foto te zetten. Ik vind het ook jammer dat het strand aan de linker kant niet helemaal lekker door loopt en je mist net een klein stukje zee. Ik denk dat de foto nóg mooier was geweest als je 2 of 3  meter naar rechts was gaan staan, iets dichter bij de boot,  en dan de boot op de voorgrond links in de foto geplaatst zou hebben en dan het bootje op het water rechts.

Wat vond je van de feedback van Wilmar?

'Fijn te lezen dat je door het zien van de foto meteen weer zin krijgt naar Sardinië te gaan, dan is de reisfoto in ieder geval geslaagd in zijn opzet. Persoonlijk vind ik de kleuren nogal over the top, dat komt door de nabewerking. Ik vond het wel een keer een grappig effect zo, niet elke foto leent zich voor een dergelijke nabewerking. Ik heb inderdaad een polarisatiefilter gebruikt. De originele foto is overigens niet aan de donkere kant, ik heb onder andere een vignet toegevoegd in de nabewerking. De horizon heb ik rechtgezet in Lightroom. De tips met betrekking tot de compositie zijn helemaal waar. Ook ik denk altijd na over wat ik wel en niet op de foto wil en welk beeld voor mij het beste werkt. Behalve een paar stappen naar links of naar rechts is een lager of hoger standpunt ook vaak het proberen waard. Bedankt Wilmar dat je de moeite hebt genomen mijn foto te analyseren en dank voor je aangedragen suggesties.'

Over Wilmar Dik

De haagse fotograaf Wilmar Dik is beroepsfotograaf en cameraman. Hij maakt bedrijfsfilms en fotografie in opdracht van zeer diverse bedrijven. Hij fotografeert al meer dan 30 jaar met spiegelreflexcamera's en er zijn duizenden van zijn foto's wereldwijd gepubliceerd. Hij weet dus als geen ander wat er nog aan een beeld verbeterd kan worden.

Bezoek een van zijn websites:
www.wilmardik.nl
www.tasfilms.nl
www.reclamebeeld.nl
www.wilmarphotography.com

Jouw foto laten beoordelen?

Wil jij ook leren met Wilmar? Stuur jouw foto naar christel@clipboardmedia.nl o.v.v. Leren Met Wilmar. Wie weet zie jij je eigen foto straks terug in deze rubriek! Weet overigens dat de kritieken van Wilmar altijd opbouwend en redelijk zullen zijn, zodat zowel jij als de lezer er wat van kan leren.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie