Leren: de volgende stap als muziekfotograaf
Rokerige lucht met felgekleurde lampen en flitsende lichtflitsen. Het podium is vaak een en al spektakel als een concert plaatsvindt. De opvallende lichten en emoties van de muzikanten kunnen zich perfect lenen voor een mooie plaat. Breng jij altijd je spiegelreflex mee naar een concert (indien toegestaan) of festival? Of wil je serieus als muziekfotograaf aan de slag gaan? Lees dan verder!
Tips
Ierse fotograaf Ruth Mediber is muziekfotograaf en herkent daardoor de valkuilen van het vak.
Ruth Medjber. Wanneer je al een aantal concerten gefotografeerd hebt, zal je baat bij haar tips hebben.
1: Controle over je portfolio
Wanneer je een paar opdrachten gescoord hebt, kan op internet werk van je verspreid raken. Nieuw materiaal doet je portfolio altijd goed, omdat het nog meer van jou als fotograaf laat zien. Bovendien is je portfolio een visitekaartje aan mogelijke opdrachtgevers. Maar je wil niet dat de minst mooie foto’s direct onder jouw naam terugkomen op het internet. Selecteer dus zorgvuldig jouw foto’s in je portfolio. Kies alleen foto’s waar je volledig achter staat en die jouw vaardigheden en creativiteit het beste weergeven.
2: specialiseer
Hoe dol je op muziekfotografie bent, zorg dat je een stok achter de deur hebt. Het is lastig om je brood volledig met concertfotografie te verdienen. Noem jezelf om die reden een evenementenfotograaf met een specialisatie in muziek. Daardoor krijg je een groter aantal mogelijke opdrachten en zorg je ervoor dat je inkomen hebt.
3: Zoek evenementen in je omgeving
Kijk in je omgeving naar aankomende evenementen of concerten. Heb je een interessante festiviteit gevonden, neem dan contact op met de PR-afdeling (via de website of telefonisch). Stel je voor en vraag of het mogelijk is om als fotograaf aan de slag te gaan. Misschien lukt het niet direct, geef dan niet op. Het kan lang duren voordat je een GO krijgt van evenementenbureaus. Soms is het een kwestie van geduld hebben. Zet ook niet al je kaarten in op één bedrijf.