Leren: croppen en compositie
Croppen, het bijsnijden van je foto, heeft enorme invloed op het uiteindelijke resultaat. De impact, onderwerp en compositie kunnen volledig veranderen door een foto anders te kadreren.
Croppen is veel eenvoudiger geworden sinds de komst van digitale fotografie. Bovendien kun je er gemakkelijk mee experimenteren en eventueel de oude uitsnede herstellen. Je kunt zelfs vaak je foto uitbreiden, met dank aan slimme bewerkingsprogramma's. Goed croppen is dus belangrijk. Maar hoe doe je dat?
Croppen betekent een nieuwe compositie
Met croppen verander je de compositie. Natuurlijk ben je al, voordat je een foto op de computer zet, bezig met compositie. Als het goed is heb je daar al over nagedacht terwijl je door de zoeker keek en heb je gezocht naar de - volgens jou - beste compositie voor je daadwerkelijk afdrukte. Helemaal wanneer je beschikt over een zoomobjectief, is croppen voor je afdrukt betrekkelijk eenvoudig. Dat wil niet zeggen dat bijsnijden achteraf een teken is van zwakte, en het zou dan ook niet gebruikt moeten worden om met de pet naar compositie te gooien tijdens het maken van de foto. Met croppen maak je de compositie BETER, maar de basis is er al.
Zoomen of croppen
Zoals gezegd maakt een zoomobjectief het makkelijker om je compositie te maken en te veranderen, nog voor je daadwerkelijk afdrukt. Maar, waar je je niet altijd bewust van bent, is dat het perspectief bij zoomen een beetje veranderd, net als de relatie tussen personen en objecten in het kader. Soms betekent dat een minder sterke foto, de ‘wow’ factor kan hiermee verloren gaan. Natuurlijk is dit niet altijd het geval, we hoeven niet allemaal uitsluitend terug te vallen op prime objectieven, maar soms is een crop beter wanneer die in de nabewerking wordt gemaakt dan wanneer er ingezoomd wordt.
Waar let je op?
Er zijn een aantal dingen belangrijk wanneer je je foto gaat bijsnijden. Het zal niet als een verrassing komen, dat dit vrijwel dezelfde criteria zijn die in je hoofd (zouden moeten) rondgaan bij het maken van de foto, wanneer je de compositie bepaalt. De boodschap van de foto is belangrijk, komt deze over en zijn er elementen die de aandacht van deze boodschap afleiden? Waar ligt de impact van de foto? Is er een specifiek deel dat de aandacht van de kijker opeist? En de emotie, roept de foto een vorm van emotie op?
Praktische tips
Als je gaat bijsnijden, vraag je dan die drie vragen af. En werk netjes, zodat je geen storende elementen in je foto houdt of per ongeluk aanbrengt, terwijl je de foto juist wilde verbeteren. Let bijvoorbeeld op:
- Plaats je onderwerp niet gecentreerd. Dit geeft zelden een sterke foto
- Snijd geen ellebogen of knieën af. A.u.b.
- Gebruik negatieve ruimte. Doe eens of je een coverfoto bijsnijdt, met ruimte voor tekst.
Je zou eens kunnen oefenen met bestaande foto’s. Probeer eens een goede uitsnede te maken in verticale oriëntatie van een foto die horizontaal is. En andersom. Zo krijg je het gevoel van de impact van je foto en hoe je kunt schuiven met de grenzen van je foto om deze sterker te maken.