Leer je camerafuncties kennen

Amy Schutte 997
Denk je net een beetje door te hebben hoe je camera werkt, je kunt het diafragma instellen, de ISO en de sluitertijd, blijken er nog allemaal handige functies op je camera te zitten.

En sommige van die camerafuncties kunnen je leven als fotograaf handiger maken! De moeite waard om eens naar de minder voor de hand liggende functies van je camera te kijken.

Fijne camerafuncties: het histogram

Het histogram kennen we waarschijnlijk allemaal. Maar gebruik je het vaak? Het is een ongelofelijk handige tool om te kijken of je foto goed belicht is. Want stiekem komen we er allemaal thuis nog wel eens achter dat een deel van de foto over- of onderbelicht is. En dat hoeft eigenlijk niet. Bij sommige systeem- en compactcamera’s kun je het histogram ‘live’ in beeld brengen, en zie je dus voor je de foto maakt al of de belichting goed is. Leve de techniek.

Focus peaking

Focus peaking is een van de camerafuncties die je veel ziet in systeemcamera’s. De functie helpt je om handmatig scherp te stellen. Wanneer je focus peaking activeert, zie je in het LCD scherm van je camera  dat de randen van punten met groot contrast oplichten in de geselecteerde kleur. Je kunt vaak deze kleur vaak zelf instellen in het menu. Verleg je de focus, dan zullen de gekleurde randen ook verschuiven. Gebieden die niet scherp zijn, zullen ook niet gearceerd worden. Zo kun je dus controleren of wat jij denkt dat scherp is, dat ook daadwerkelijk is. Focus peaking werkt overigens niet feilloos. Het pakt bijvoorbeeld vaak een grotere scherptediepte dan je foto daadwerkelijk heeft. Je kunt er dus niet blind op gaan, de contactlenzen zullen toch gewoon in moeten. Maar het kan een handige tool zijn als extra controle.

Flitscompensatie is ook één van de fijnere camerafuncties

Meestal lees je dat je de pop up flitser van je camera beter niet kunt gebruiken, omdat het licht te hard is en te sterke contrasten geeft. Er zit echter een functie op de meeste camera’s, waarmee je de sterkte van de flitser iets kunt regelen; de flitscompensatie of flitsbelichtingscompensatie. Dit kan gemakkelijk met de flitsbelichtingscompensatie. Hiermee kun je aangeven dat de flitser niet op het gemeten vermogen moet flitsen, maar met net wat minder kracht. Begin bijvoorbeeld eens met -2. Vaak vind je de flitscompensatie, ook wel flitscorrectie, in het menu en pas je deze aan met het draaiwiel of de knop voor belichtingscompensatie. Let op: vaak kun je dit alleen instellen als je op een proriteitsstand of handmatig fotografeert.

Bulb modus 

De Bulb modus is een van de standen waarop je je camera kunt zetten met het wieltje. Bulb is ontwikkeld voor lange belichting fotografie. Je vinger wordt, in deze modus, eigenlijk de sluiter. Druk je hem in, dan opent de sluiter en deze sluit pas weer als je je vinger loslaat. Dit is handig omdat sommige camera’s een maximum sluitertijd hebben. Voor bijvoorbeeld het fotograferen van sterrensporen of vuurwerk heb je soms langer nodig. Met de bulb kun je de sluitertijd zo lang maken als je vinger (of je afstandsbediening) dat toelaat. Het is dus vooral handig voor nachtfotografie. 

Natuurlijk zijn er nog meer handige camerafuncties. Neem de gebruikershandleiding eens door, als je wilt weten welke jouw camera heeft!

 


 

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy