Landschapsfotografie: Een lichtgevoelige lens of toch niet?

Landschapsfotografie: Een lichtgevoelige lens of toch niet?

Fokelien Broekstra 2701
Een hele hoop mensen denken dat ze een lichtgevoelige lens nodig hebben om een goede landschapsfoto te maken. Maar wist jij dat je dit eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Een groot diafragma is alleen maar lastig, want je wil toch je hele beeld scherp hebben?

Statief

Een landschapsfoto maak je vrijwel altijd vanaf een statief. Hierdoor kun je de ISO-waarde laag houden en met langere sluitertijden werken, zonder dat er beweging in je foto’s ontstaat. Het kan wel makkelijk zijn om gebruik te maken van een timer of afstandsbediening, zodat jij niet aan je camera hoeft te zitten.

Diafragma

Bij een landschapsfoto wil je eigenlijk je hele beeld scherp hebben, hierdoor maak je al snel gebruik van een diafragma van f/16 of f/22. Hier hangt vaak een langere sluitertijd aan vast. Hierdoor heb je helemaal niks aan een lichtgevoelige lens. Dit heeft in de landschapsfotografie dus geen grote voordelen.

Aanschaf

Wil jij speciaal voor de landschapsfotografie een lens aanschaffen? Denk dan eerst goed na wat je ermee wil gaan fotograferen. Ga je echt alleen voor de landschapsfoto’s, dan hoef je minder te letten op de mogelijkheden van het diafragma. Bijna alle lenzen kunnen f/16 of f/22 met gemak halen. 

Welke lens gebruik jij voor landschapsfotografie?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van Nivas

Voor landschapsfotografie gebruik ik 2 verschillende lenzen.
De Canon 18-135 IS USM. Of mijn Canon 10-18 mm groothoeklens.