Kun je een VOG aanvragen zonder werkgever?

Redactie digifoto Starter 117

Vaak wordt er door een (potentiële) werkgever om een VOG gevraagd. Maar wat als je om een andere reden een VOG nodig hebt? Kun je de verklaring ook zonder werkgever aanvragen? In dit artikel vatten we de belangrijkste info voor je samen.

Wat is een VOG precies?

VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Het is bedoeld om te laten zien dat je in het verleden geen dingen hebt gedaan die een bezwaar kunnen vormen voor een bepaalde baan. Bijvoorbeeld een baan waarbij je werkt met kinderen, kwetsbare personen of vertrouwelijke gegevens. Denk aan werk in het onderwijs, de kinderopvang of de zorg.

Andere dingen waar je een VOG voor nodig kunt hebben zijn:

  • Het aanvragen van een visum.
  • Aanmelden bij een beroepsregister.
  • Een huisvestingsvergunning.
  • Lidmaatschap van een schietvereniging.
  • Stage of vrijwilligerswerk (waarbij je ook te maken hebt met kinderen, kwetsbare personen of vertrouwelijke gegevens).

Waar vraag je een VOG aan?

De aanvraag kan op twee manieren: VOG digitaal aanvragen of schriftelijk. 

Digitaal aanvragen

Een digitale VOG-aanvraag wordt meestal gestart door de werkgever. Je krijgt dan een e-mail met een aanvraagcode. Met deze code log je in. Je controleert de vragenlijst die al voor je is ingevuld door de werkgever. Om de aanvraag te voltooien moet je betalen.

Voor een digitale aanvraag heb je het volgende nodig:

  • E-mailadres
  • iDEAL
  • DigiD

Schriftelijk aanvragen

Je kunt ook schriftelijk een VOG aanvragen. Dit doe je bij de gemeente waarbij je staat ingeschreven.  Je levert dan een ingevuld aanvraagformulier in en betaalt bij de gemeenteambtenaar. Van de gemeente krijg je een kopie van de aanvraaggegevens. Controleer altijd of deze kloppen.

Kun je een VOG aanvragen zonder werkgever?

Een vog aanvragen zonder werkgever? Er wordt vaak gezegd dat dit niet kan. Dat klopt niet. Je kunt ook zelf een VOG-aanvraag doen. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zeker als je de aanvraag via een gespecialiseerde tussenpartij doet, ben je vaak binnen een paar minuten al klaar. Zo’n tussenpartij (ook wel intermediair genoemd) dient de vragenlijst voor je in. Het enige wat je zelf hoeft te doen is de vragenlijst invullen. Dit gebeurt allemaal online.

Aanvragen met je DigiD

Er zijn veel vragen over VOG aanvragen digid. Als je je aanvraag digitaal doet, heb je altijd je DigiD nodig. Soms heb je hem nodig bij het indienen van de aanvraag zelf. Kies je ervoor om de aanvraag via een tussenpartij te doen? Dan kun je de aanvraag vaak zonder DigiD indienen. Je moet de aanvraag daarna wel bij Justis bevestigen met je DigiD.

Wie beoordeelt de aanvraag?

Hoe of waar je de aanvraag ook indient, hij wordt altijd beoordeeld door Justis. Justis is een screeningsautoriteit. Het is de enige organisatie in Nederland die de Verklaring Omtrent het Gedrag kan afgeven. Nadat je de aanvraag hebt ingediend, krijg je binnen één tot vier weken bericht. Als je geen strafblad hebt, krijg je altijd een VOG. Dit wordt gecontroleerd in het JDS (Justitieel Documentatiesysteem). Soms worden ook strafrechtelijke gegevens uit andere landen geraadpleegd.

Als je wel een strafblad hebt, betekent dit niet meteen dat je geen VOG krijgt. Het hangt dan af van:

  • De strafbare feiten.
  • Hoelang de strafbare feiten geleden zijn.
  • Het screeningsprofiel dat je werkgever opgeeft of het doel waarvoor je de VOG aanvraagt.
afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie