Krijg je door een UV-filter kwaliteitsverlies?

Krijg je door een UV-filter kwaliteitsverlies?

Senta Bemelman 1407
Het gebruik van filters bij fotografie kan een betere plaat opleveren. Maar in hoeverre is er sprake van kwaliteitsverlies?

Een filter wordt in de fotografiewereld gebruikt om het licht anders door te laten tot je camerasensor. Je plaatst dit fotografie-accessoire voorop je lens. Je hebt verschillende soorten filters, lees hier meer over de typen waaruit je kunt kiezen.

Stof

Een filter kan je foto negatief beïnvloeden wanneer er stof op vuil op zit. Hierdoor kan je camera moeite hebben met focussen of kunnen vlekken in beeld zichtbaar zijn. Houd je filter schoon en zorg dat ook de lens zelf schoon is, voordat je het filter erop plaatst. In de onderstaande video zie je in hoeverre het gebruik van een filter de kwaliteit van je foto’s bepaalt.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta