Kleurlabels gebruiken voor overzicht in Lightroom

Kleurlabels gebruiken voor overzicht in Lightroom

Senta Bemelman 2834
Je maakt tijdens fotoshoots talloze foto’s. Het selecteren van de juiste foto’s kan veel tijd in beslag nemen. Maar gooi tijdens dat selectieproces geen foto’s weg om de boel overzichtelijk te maken, maar gebruik liever tools zoals kleurlabels.

Fotograferen bestaat niet alleen uit het maken van foto’s, ook de selectie en nabewerking van foto’s is belangrijk. Omdat je veel foto’s maakt, waarin vaak slechts kleine verschillen zichtbaar zijn, kan het kiezen en organiseren van goede beelden lastig zijn. Een handige tip: gebruik kleurlabels in Lightroom.

Kleurlabels

Je kan foto’s markeren met kleurlabels. Je gebruikt specifieke kleuren om voor jezelf aan te geven welke je gaat gebruiken en welke niet goed gelukt zijn. Je kunt bijvoorbeeld de kleuren en bijbehorende betekenis van een stoplicht gebruiken. Groen is een ja, geel of oranje een twijfelgeval en rood is een nee. Wanneer je alle gemaakte foto’s een label hebt gegeven, kun je de filterknoppen in de filmstrip aanklikken om foto’s met een bepaalde kleur label te weergeven. Ga alle kleuren af en zoek of er mogelijk foto’s zijn die je toch goed vindt tussen de afgekeurde foto’s en twijfelgevallen. Of dat je mogelijk toch minder goede resultaten onder het groene label ziet.Je kunt een kleurlabel instellen door in de Bibliotheekmodule een foto uit de rasterweergave te selecteren. Kies voor de optie ‘foto’ en klik door naar ‘kleurlabel instellen.’ In het venster kun je een label kiezen.  In de onderstaande video zie je hoe dit er in de praktijk uitziet.

Vlaggen

Een andere manier om foto’s te ordenen is door te werken met vlaggen. Een witte vlag staat voor gekozen en een zwarte vlag betekent dat de foto is afgewezen. Kies in het ‘foto’ tabblad voor de optie ‘vlag instellen’ en kies de soort vlag die jij aan de foto wil vastplakken.

afbeelding van Senta Bemelman

SentaBemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanSenta