Kleuren sterker maken

Amy Schutte 770
Er zijn verschillende manieren om de kleuren van je foto’s extra aan te zetten. Het resultaat is niet altijd hetzelfde.

Kleuren kun je sterker maken in de nabewerking. Daar kun je verschillende programma’s voor gebruiken. De nabewerking programma's van Adobe zijn het meest bekend, maar er zijn ook andere goede software pakketten verkrijgbaar. Of soms helemaal gratis. Vaak werken de programma’s grotendeels volgens dezelfde principes.

Levendigheid en verzadiging van kleuren

Er zit een klein verschil tussen levendigheid en verzadiging, dat een groot verschil kan maken voor de kleuren in je foto’s. Je kunt de beide waarden in de meeste gevallen eenvoudigweg aanpassen met een schuifje; naar rechts is meer, naar links is minder. Verzadiging versterkt alle kleurtonen evenveel. Daardoor wordt het resultaat al snel overdreven en gaan je foto’s er ‘nep’ uitzien. Levendigheid is wat genuanceerder. Hiermee maak je minder sterke kleurtonen sterker, maar de overheersende kleuren blijven gelijk. Hiermee is het resultaat meestal wat natuurlijker.

Curven in Photoshop

Een manier om de je kleuren sterker te maken in Photoshop, is met Lab-kleur. Ga naar afbeelding > modus > lab-kleur. Open curves, door sneltoetsen Ctrl + M te gebruiken. Zet het kanaal op A (de as groen-rood). Onder aan het diagram zitten kleine driehoekjes, die je naar het midden kunt schuiven. Verschuif ze aan beide kanten even ver. Je ziet de curve in het midden gaan. Hoe steiler de curve, hoe sterker de kleuren. Je kunt hetzelfde doen voor kanaal B(de as blauw-geel).

Slechts één kleur versterken

Natuurlijk hoef je niet alle kleuren sterker te maken. Soms is er één kleur die je er extra uit wil laten springen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met het ‘betreffend aanpassingsgereedschap’, die je in Camera RAW en Lightroom kunt vinden. Je vindt het gereedschap bovenin. Nadat je het geactiveerd hebt, klik je met de rechtermuisknop in de foto en kies je verzadiging. Ga naar de kleur die je wilt bewerken, bijvoorbeeld het blauw van de lucht. Met je muis sleep je naar rechts of links, rechts voor een sterkere kleur, links voor een minder verzadigde kleurtoon. Naar boven of beneden slepen werkt ook.

Penseel

Ook kun je de kleuren zelf ‘oververven’ met het penseel. Maak een nieuwe laag aan en verander de overvloeimodus van normaal naar zwak licht. Selecteer het penseel (links in de gereedschapskist) en selecteer de kleur die je wil bewerken. Dit doe je door Alt in te drukken en tegelijkertijd met je muis op de kleur te klikken. Nu schilder je over die plek heen.

Goed kleurgebruik maken een foto vaak sprekender. Zorg dat je het niet overdrijft: de kleuren mogen er best uit springen, maar het resultaat moet nog wel natuurlijk zijn.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy