Kleur begrijpen 5: Verzadiging

Kleur begrijpen 5: Verzadiging

Senta Bemelman 3017
Bij deze leerreeks wordt stil gestaan bij kleur en het gebruik ervan in de fotografie. Verzadiging, ook wel bekend als saturatie, is een belangrijk onderdeel van kleurbewerking in Photoshop of Lightroom.

Verzadiging is een van drie belangrijke onderdelen van kleur. Dit kleurcomponent bepaalt in combinatie met de tint en waarde de uiteindelijke kleur.

Een tint wordt in de nabewerking beschouwd als de originele kleur. Door het toevoegen of verminderen van de verzadiging van de kleur bepaal je de intensiteit ervan. Verminder je de verzadiging, dan nemen de kleurtonen af en eindigt jouw foto in grijstinten. Maar wanneer je verzadiging toevoegt worden kleuren versterkt en komen deze feller terug in beeld.

Subtiel

Wanneer je de verzadiging van de kleuren binnen het frame verandert, is het vaak beter om subtiele veranderingen door te voeren. Te veel verzadiging kan pijn aan de ogen opleveren en onnatuurlijk ogen. Een verminderde saturatie kan echter jou foto een rustige uitstraling geven en een fine-art effect teweeg brengen.

Op de onderstaande foto kun je het verschil in verzadiging zien van 100 procent (links) tot 0 procent rechts.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta