Tips!

Kinderen fotograferen 5 slimme tips!

Christel de Wolff 1158

Het fotograferen van kinderen vergt opperste concentratie. Kinderen zijn eigenwijs en onvoorspelbaar en kunnen daardoor maar slecht poseren. Toch is het fotograferen van kinderen misschien wel het leukste dat er is. En dat komt juist door de eindeloze fantasie en vrolijkheid die de meeste kinderen bezitten. Hieronder vind je een aantal tips om het onderste uit de kan te halen wanneer je uit je comfortzone kruipt en je laat meevoeren door de belevingswereld van de kleintjes.

Tip 1 Laat de kinderen spelen

Kinderen willen spelen! Zet ze niet een uur lang op een stoel om ze te fotograferen, want dat gaat geen resultaten opleveren. Zoek liever een fotogenieke locatie uit en laat de kinderen lekker dollen. Als je al gebonden bent aan een locatie kun je ook zelf wat speelgoed meenemen.

Tip 2 Speel lekker mee

Niet alleen je onderwerp speelt, jij doet mee! Kinderen vinden het fantastisch om een speelmaatje te hebben en zullen amper door hebben dat ze op de foto worden gezet. Maak er een spelletje van! Maar vergeet natuurlijk niet om af en toe nog even op de knop te drukken.

Tip 3 Zoek consequent licht

Hou rekening met het soort licht. Probeer een plek uit te zoeken waar het licht min of meer gelijk is, zodat je, als het spel echt wild wordt, geen tijd verliest met het aanpassen van de belichting. Lastig om consequent licht te vinden? Een raportage flitser kan uitkomst bieden. Flits wel subtiel.

Tip 4 Fotografen-hulpje

Spelen met speelgoed is leuk, maar veel kinderen vinden spelen met objecten die daar eigenlijk niet voor bestemd zijn veel leuker. Dit kan soms tot gevaarlijke situaties leiden, zoals wanneer je een kind laat spelen met keukengerei, maar in het geval van een fotostudio kan er niet heel veel mis gaan. Tenminste, als je het kind uitlegt dat hij of zij wel met het reflectiescherm mag spelen, maar niet met de peperdure flitserset. Dat doe je door het kind te betrekken in je fotografie. Vraag of ze je willen assisteren door bijvoorbeeld dat reflectiescherm op een bepaalde manier vast te houden. Ondertussen schiet jij aandoenlijke foto's.

Tip 5 Klaar is klaar

Jullie hebben het enorm naar de zin, maar ineens begint de mond te pruilen en zijn de speeltjes niet leuk meer. Vraag jezelf niet hoe dat komt en ga niet pushen. Maak de fotoshoot dan ook niet langer dan het is. Eenmaal in deze staat, vallen er toch geen leuke foto's meer te maken.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel