Kijktips: films en series over fotografie

Redactie digifoto Starter 826

Ga er lekker voor zitten, want wij hebben 6 interessante en leerzame kijktips voor jou klaar staan! Hapklaar in een film van anderhalf uur of opgedeeld in meerdere afleveringen, er is altijd wel iets dat bij je interesses en beschikbare tijd past. In deze rubriek tippen we een aantal aanraders.

Lees ook: Nu verkrijgbaar: DIGIFOTO Pro 4.2022

Finding Vivian Maier

Voor iedere liefhebber van straatfotografie is dit echt een must see!  In deze film uit 2013 duikt John Maloof tikte voor zo’n driehonderd dollar een grote doos aan negatieven op de kop, tijdens een veiling. De beelden blijken van een zeer getalenteerde fotografe en nanny uit Chicago te zijn, Vivian Maier. Niemand in haar omgeving wist van haar geheime passie, terwijl ze een indrukwekkend archief vol prachtige foto’s had. Deze intrigerende documentaire gaat op zoek naar de vrouw achter die duizenden prachtige foto’s. Maiers raadselachtige leven wordt uit de doeken gedaan aan de hand van interviews met mensen die haar kenden, foto’s en filmfragmenten. In één uur en twintig minuten wordt het fantastische verhaal verteld van een excentrieke vrouw die na haar dood werd uitgeroepen tot een van de beste fotografen van de twintigste eeuw.

Genre: documentaire | Taal: Engels | Duur: 84 minuten | Te bekijken via: Justwatch

Het Perfecte Plaatje

Programma waarin acht bekende Nederlanders met een passie voor fotografie de strijd met elkaar aangaan om in de finale te belanden voor een te gekke eind shoot. De kandidaten worden flink op de proef gesteld met de opdrachten. Met militaire mee op een reddingsboot of rotsklimmen niks is te gek. De foto’s worden beoordeeld door de vakjury: celebrity fotograaf William Rutten, documentair fotograaf Cynthia Boll en wekelijks wisselende gastjuryleden die bij de bijbehorende opdrachten horen.

Genre: amusement | Taal: Nederlands | Duur: 8 afleveringen, 40 minuten | Te bekijken via: Videoland

The B-side: Elsa Dorfman's Portrait Photography

The B-Side is een liefdevol portret van Elsa Dorfman, een unieke kunstenaar die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien in overwegingen van 20e-eeuwse fotografie. Het zwelgt in de intieme schoonheid van Dorfmans portretten en in haar bijzondere waardering voor de gewone aspecten van het menselijk leven. Terwijl foto's beginnen te vervagen en Dorfmans pensionering nadert, herinnert Morris' film ons aan een vervlogen tijdperk van analoge fotografie en het buitengewone leven van een van zijn kampioenen. 

Genre: documentaire | Taal: Engels | Duur: 77 minuten | Te bekijken via: Netflix

Ik ben het helemaal zelf

Robin de Puy is één van de meest talentvolle en gewilde portretfotografen van Nederland. Voor haar harde werken betaalde ze wel een prijs: ze raakte overwerkt en verloor het gevoel bij fotograferen. Ze vroeg zich af of ze de mensen van wie zij vindt dat ze gezien moeten worden nog wel fotografeerde? Robin besloot er tussenuit te gaan. Ze kocht een motor en ging zonder plan tien weken naar de Verenigde Staten. Tijdens deze reis fotografeerde ze mensen die ze onderweg tegenkwam en dat leverde voor bijzondere momenten op. Ik ben het helemaal zelf is een vijftig minuten durende pure en persoonlijke documentaire uit 2016 waarin Robin de kijker heel dichtbij laat komen.

Genre: documentaire | Taal: Nederlands | Duur: 50 minuten | Te bekijken via: NPOStart

Our planet - Behind the scenes

Our Planet onderzoekt de natuurlijke wonderen, iconische soorten en natuurspektakels die nog steeds bestaan, en onthult de belangrijkste problemen die hun bestaan ​​dringend bedreigen. Vandaag zijn wij als mens zijnde de grootste bedreiging geworden voor de gezondheid van onze planeet. De missie van de documentaire is om mensen over de hele wereld te inspireren om onze planeet te begrijpen - en de uitdagingen waarmee zij wordt geconfronteerd. Als we echt kunnen begrijpen waarom de natuur voor ons allemaal belangrijk is, en wat we kunnen doen om haar te redden, dan kunnen we een toekomst creëren waarin de natuur en de mensen gedijen.

Genre: documentaire | Taal: Engels | Duur: 63 minuten | Te bekijken via: Netflix

Fill the Frame

Met de populariteit van sociale media is straatfotografie als nooit tevoren gegroeid. In deze documentaire volg je acht straatfotografen uit de Amerikaanse miljoenenstad  New York en kun je jezelf verliezen in hun uitbundige kunst! Fill the Frame legt tevens verbanden en laat je zien en begrijpen hoe het werk van hedendaagse kunstenaars past binnen de bredere geschiedenis van straatfotografie. 

Genre: documentaire | Taal: Engels | Duur: 61 minuten | Te bekijken via: Prime

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie