Kijktips: Exploring the unbeaten path - en nog veel meer

Redactie digifoto Starter 651

Op zoek naar inspiratie? Geen zin om de deur uit te gaan aankomend weekend? We got you covered - in dit artikel delen we een aantal interessante kijktips: films en series met fotografie in de hoofdrol.

We zoeken vaak ontspanning in films en series, maar realiseren onszelf niet altijd dat de meeste streamingdiensten ook een gevarieerd aanbod hebben van leerzame content. Of het nu gaat om een ​​film van anderhalf uur of een serie met meerdere afleveringen, er is altijd iets dat past bij onze interesses en beschikbare tijd. In deze rubriek delen we enkele aanraders.

Exploring the Unbeaten Path

Fotograaf Bob Thissen heeft op YouTube bijna een half miljoen volgers op zijn account Exploring the Unbeaten Path. De maker gaat ‘naast de gebaande paden’ om de mooiste urbex locaties ter wereld te laten zien. Sinds 2007 gaat Thissen verder waar anderen stoppen en riskeert zijn gezondheid én vrijheid door gevaarlijke en streng verboden plaatsen te bezoeken. Vanuit je eigen veilige woonkamer kun je de prachtige beelden die het opleveren zelf bekijken. Zijn Youtube-account heeft meer dan 180 video’s en wordt regelmatig geüpdatet. 

Genre: documentaire | Taal: Engels | Duur: varieert per aflevering | Te bekijken via: YouTube

Blow-Up

Deze klassieke film uit 1966 van regisseur Michelangelo Antonioni gaat over de professionele fotograaf Thomas, gespeeld door David Hemmings, die in Londen woont en werkt. Op een dag maakt hij foto's van een paar in een park, en later ontdekt hij dat er mogelijk een moord op de achtergrond te zien is. De film verkent verschillende thema's, waaronder de ambiguïteit van waarheid en perceptie, en de grenzen tussen realiteit en verbeelding. Het stelt de vraag of foto's de realiteit kunnen weergeven of dat ze de perceptie van de fotograaf weerspiegelen. De film bevat ook een iconische scène waarin Thomas zijn foto's van het park vergroot om details te vinden die hem kunnen helpen bij het oplossen van de vermeende moord. Deze scène werd geprezen vanwege de manier waarop het de kracht van de fotografie laat zien en de mogelijkheid om details vast te leggen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Blow-Up wordt beschouwd als een meesterwerk van Antonioni en heeft een belangrijke invloed gehad op de visuele esthetiek van latere films. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie en film.

Genre: speelfilm | Taal: Engels | Duur: 110 minuten | Te bekijken via: HBO Max, Amazon Prime Video en Apple TV

Capturing Lee Miller

Vogue-model, muze van kunstenaars, onverschrokken oorlogsfotograaf: Lee Miller had vele levens. Capturing Lee Miller is gebaseerd op beelden van Lee en door Lee en verkent een baanbrekende vrouwelijke kunstenaar die taboes doorbrak en verwachtingen tartte. De documentaire werd in 2020 uitgebracht en wordt af en toe herhaald op televisie - met name in de periode rond herdenkingen aan de tweede wereldoorlog. 

Genre: documentaire | Duur: 60 minuten | Te bekijken via: NPO Start

The Salt of the Earth

De documentaire gaat over het leven en werk van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. De film volgt Salgado tijdens zijn reis door verschillende delen van de wereld, van de diepten van de Braziliaanse Amazone tot de gletsjers van Antarctica, en toont enkele van zijn meest iconische foto's. Salgado is bekend om zijn indrukwekkende zwart-witfotografie, waarin hij de menselijke conditie vastlegt in de meest uiteenlopende omgevingen. Naast het tonen van Salgado's werk, biedt de documentaire ook inzicht in zijn persoonlijke leven en zijn eigen strijd om de soms verwoestende effecten van oorlog, natuurrampen en menselijke verwoesting vast te leggen. Zijn werk wordt vaak beschouwd als een pleidooi voor sociale rechtvaardigheid en bewustzijn van de wereldwijde milieuproblematiek. De documentaire bevat interviews met Salgado zelf, evenals met zijn zoon Juliano, die ook betrokken was bij de productie van de film.

Genre: documentaire | Taal: Engels | Duur: 109 minuten | Te bekijken via: Amazon Prime Video en Cinetree

Tales by Light

Tales by Light is een Australische documentaire te zien op Netflix. In drie seizoenen nemen fotografen en filmmakers je mee op hun reis over de wereld. Ze leggen onvergetelijke beelden van mensen, plaatsen, dieren en culturen vast vanuit nieuwe, originele hoeken. Het eerste seizoen van Tales by Light werd in 2015 uitgezonden en de afleveringen duurden toen dertig minuten per stuk. Het derde en tevens laatste seizoen kwam uit in 2018, met afleveringen van een uur. Tales by Light zal je voorlopig even bezig houden en je wellicht nieuwe dingen leren. 

Genre: documentaire | Taal: Engels | Duur: 60 minuten (per aflevering) | Te bekijken via: Netflix 

Abstract: The Art of Design

Deze Netflix-serie behandelt verschillende ontwerpdisciplines, waaronder fotografie, en onderzoekt de processen en denkwijzen van enkele van 's werelds meest creatieve geesten. Ontdek hoe 's werelds meest vernieuwende designers op allerlei vakgebieden denken en hoe design elk aspect van ons leven beïnvloedt. Deze visueel sterke documentaire kreeg een Emmy-nominatie voor Beste grafische en beeldende vormgeving.

Genre: documentaire | Taal: Engels | Duur: 45 minuten per aflevering | Te bekijken via: Netflix

Lees ook: (korte) films en documentaires met fotografie in de hoofdrol

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie