Kijktips: de beste films en series met fotografie in de hoofdrol

Redactie digifoto Starter 1793

We grijpen naar films en series voor onze broodnodige ontspanning na een zware dag, maar vergeten vaak dat de meeste streaming services ook een divers aanbod aan leerzame content voor je klaar hebben staan. Hapklaar in een film van anderhalf uur of opgedeeld in meerdere afleveringen, er is altijd wel iets dat bij je interesses en beschikbare tijd past. In deze rubriek tippen we een aantal aanraders.

El fotógrafo y el cartero: El crimen de Cabezas

In deze documentaire wordt de moord op fotojournalist José luis Cabezas onderzocht. José werd dood aangetroffen in een uitgebrande auto in Argentinië. Eerst leek het op een klassiek geval met de lokale onderwereld maar nadat er handboeien werden aangetroffen in de auto werd ook de politie verdachte.

Genre documentaire  Taal Engels Duur 106 minuten Te bekijken via Netflix

Tales by Light

In deze serie reizen fotografen en videomakers de wereld rond om onvergetelijke beelden van mensen, dieren, plaatsen en culturen vast te leggen vanuit allerlei nieuwe originele hoeken. In het eerste seizoen worden vijf fotografen namelijk: Art Wolfe, Darren Jew, Richard l’Anson, Peter Eastway en Krystle Wright gevolgd. Zij maken bijzondere reizen in de meest extreme omstandigheden en super mooie natuurgebieden en vertellen hierover hun verhaal.

Genre documentaire Taal Engels  Aantal seizoenen 3 Te bekijken via Netflix

Abstract, The Art of Design

In de twee seizoenen uit deze serie ontdek je hoe ‘s werelds meest vernieuwende designers op allerlei vakgebieden denken en hoe elke design elk aspect van ons leven beïnvloedt. Alle afleveringen zijn interessant voor creatievelingen, maar de zevende aflevering gaat specifiek over fotografie. In deze aflevering wordt de wereldberoemde portretfotograaf Platon gevolgd. 

Genre documentaire Taal Engels Aantal seizoenen 2  Te bekijken via Netflix

Chasing Coral

In deze film leggen duikers, wetenschappers en fotografen over de hele wereld de verdwijning van de koraalriffen vast. Eerder maakte Jeff Orlowski de film Chasing Ice waarin hij vastlegde hoe snel het ijs op de noordpool verdwijnt. Deze documentaire won toen al een Emmy Award. Chasing Coral doet verslag van één van zijn eerste grote projecten: het letterlijk in beeld brengen van het verbleken van de grote koraalriffen door het plaatsen van enorme onderwatercamera's op strategische plaatsen.

Genre documentaire Taal Engels Duur 89 minuten Te bekijken via Netflix

Close up: Gary Winogrand

Fotograaf Garry Winogrand werkte in de jaren zestig en zeventig als straatfotograaf en legde in zijn werk de veranderende Amerikaanse samenleving vast. Door op spontane wijze gewone mensen en hun dagelijks leven in beeld te brengen, ontwikkelde hij de voor hem kenmerkende 'snapshot' stijl, die tegenwoordig allesbepalend is in de moderne beeldcultuur.

Genre documentaire Taal Engels Duur 52 minuten Te bekijken via NPOStart

Close up: De vrouwelijke fotografen van Iran 

Fotografen hebben het in Iran niet makkelijk. Toch is er een nieuwe generatie jonge fotografen opgestaan die de wereld een nieuwe kijk willen geven op het land. Fotografen zoals Newsha Tavakolian, Shadi Ghadirian, Solmaz Daryani en Tamineh Monzavi nemen jou mee op reis door een Iran dat niet alleen een rijke culturele geschiedenis heeft, maar dat ook volop in ontwikkeling is.

Genre documentaire Taal Engels Duur 53 minuten Te bekijken via NPOStart

Nieuw: DIGIFOTO MasterClass Travel
 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie