Jouw foto’s aan de muur – dit is waar je op moet letten

Christel de Wolff 509
Iedere fotograaf speelt wel eens met de gedachte om zijn of haar foto’s af te drukken. Of dit nu boven je eigen bank is of op een mooie museumprint voor in een galerie, de afdrukkwaliteit moet in beide gevallen ruim voldoende zijn. In dit artikel leer je meer over het kiezen van het beste materiaal voor jouw print.

Massaal hebben we de coronacrisis aangegrepen om te gaan klussen in en om het huis. Ook hebben we diverse nieuwe hobby’s ontwikkeld of herontdekt, zoals fotografie. Dit valt goed te combineren, zo hang je namelijk met het grootste gemak een mooie zelfgemaakte foto boven je nieuwe bankstel.

Iedere fotograaf speelt wel eens met de gedachte om zijn of haar foto’s af te drukken. Of dit nu boven je eigen bank is of op een mooie museumprint voor in een galerie, de afdrukkwaliteit moet in beide gevallen ruim voldoende zijn. Je wil immers dat je foto’s goed tot hun recht komen, of je er nu zelf tegenaan moet kijken of je klanten.

Op welk materiaal je jouw foto’s laat printen is bepalend voor het eindresultaat. Aluminium dibond en plexiglas (of acrylaat) zijn twee goede materialen voor kwalitatief hoogstaande afdrukken, maar – zoals altijd het geval is – hebben beide materialen voor- en nadelen.

Lees ook: De ongekende mogelijkheden van Pixum Wanddecoratie

Voorwaarden voor een mooie afdruk

Voordat we gaan kiezen op welk soort materiaal we gaan printen is het belangrijk om te starten vanuit een goede foto. Een slecht belichte foto wordt niks, ook niet als je het op een materiaal van hoge kwaliteit print. Daarnaast kunnen de kleuren die jij op je monitor ziet nog wel eens lelijk afwijken van het resultaat op papier of een ander medium. Dat kan aan de printer liggen, maar vaker ligt het aan je monitor die niet de juiste kleuren weergeeft. Het kalibreren van je monitor is dan ook een absolute must. We hebben er al diverse keren over geschreven, even teruglezen kan via onderstaande links:

Naast het kunnen weergeven van de juiste kleuren is het ook belangrijk dat je kijkt naar de afmetingen waarin je de print wil (laten) maken. De meeste moderne camera’s beschikken over ruim voldoende megapixels om foto’s op een groot formaat af te laten drukken. Maar tegenwoordig maken ook steeds meer mensen gebruik van hun telefoon. Wil jij een mooie print maken van een foto die je hebt gemaakt met je smartphone? Lees dan dit artikel: Smartphone foto groot afdrukken? Dit zijn de voorwaarden.

Plexiglas

Plexiglas is een elegant materiaal dat je foto's behoorlijk wat extra intensiteit kan geven. Vooral het contrast en de levendigheid van de kleuren worden door het glas versterkt, waardoor juist kleurrijke foto's of foto's met sterke contrastverschillen – denk aan nachtfoto's – extra indruk maken. Omdat de afdruk achter het glas wordt geplaatst, geeft een afdruk als deze ook extra diepte aan de foto. Wel moet je er bij plexiglas rekening mee houden dat je te maken hebt met een hoogglanzend oppervlak. Lichtbronnen kunnen daardoor storende spiegelingen veroorzaken.

Aluminium dibond

Een afdruk op aluminium dibond geeft je foto een zachte, metaalachtige glans. Het materiaal geeft een moderne en minimalistische indruk, en is bovendien bijzonder stevig en weerbestendig. Een afdruk op aluminium is van hoge kwaliteit en details en kleuren komen prima tot hun recht. Aluminium is over het algemeen de meest flexibele optie, en werkt goed voor vrijwel alle foto's en locaties. Vooral architectuurfoto's, industriële shots of foto's van metalen voorwerpen kunnen door de metaalachtige glans goed tot hun recht komen.

Andere materiaalsoorten

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om jouw foto mooi af te drukken. Denk aaneen mooie poster, een canvas of hout, al dan niet voor in de tuin. Ook kun je kiezen voor Forex, een zeer voordelig alternatief.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel