Jouw eerste portfolio maken? Hier moet je op letten!

Redactie digifoto Starter 648

Ondanks dat je portfolio misschien nog work in progress is, mag je best wel een beetje trots zijn op wat je tot nu toe hebt bereikt! Een mooie selectie van je vaardigheden, prestaties en vooruitgang. Of je nu een portfolio gebruikt voor het solliciteren naar een baan of gewoon voor je eigen persoonlijke ontwikkeling, het kan een mooi moment zijn om te reflecteren. Je wilt er zeker van zijn dat je je beste werk laat zien, terwijl je er ook voor zorgt dat het georganiseerd is en er goed uitziet. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

#1 Maak een lijst van je prestaties

First things first! De eerste stap bij het samenstellen van je portfolio is de tijd nemen om grondig te kijken naar alles wat je tot nu toe hebt bereikt. Vraag je bij het doornemen van je vroegere projecten af voor welke uitdagingen je stond en hoe je die overwonnen hebt. Dit zal potentiële werkgevers een beter idee geven van je probleemoplossend vermogen en je werk. Door zorgvuldig de projecten te kiezen die je in je portfolio opneemt, kun je werkgevers een goed afgerond beeld geven van je vaardigheden en ervaring. En waarom laat je al deze prestaties niet op een poster afdrukken? Zo kun je op mindere dagen eens zien wat je al hebt bereikt! 

#2 Kies het werk wat je wilt laten zien

Zoals elke “kunstenaar” weet, kan het een moeilijke en soms overweldigende taak zijn om te kiezen welke werken je in een portfolio opneemt. Want welke “beste” kunstwerken komen nu in aanmerking voor een plekje op jouw portfolio? Er zijn een paar richtlijnen die je kunnen helpen het selectieproces wat gemakkelijker te maken. Maak eerst de balans op van de verschillende soorten werk die je gemaakt hebt en probeer eventuele gemeenschappelijke thema's of stijlen op te sporen. Zo krijg je een beter idee van de algemene richting die je met je portfolio wilt inslaan. Wees niet bang om te experimenteren - een portfolio is tenslotte ook een mooie gelegenheid om risico's te nemen en nieuwe dingen te proberen te laten zien. 

#3 Maak het persoonlijk

Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken! Vergeet niet dat het jouw one-of-a-kind portfolio mag zijn. Het is daarom belangrijk dat je het persoonlijk maakt en dat het jouw unieke sterke punten laat zien. Een mooie manier om een persoonlijk tintje te geven is een korte bio of profiel op te nemen dat potentiële werkgevers of opdrachtgevers iets over jezelf vertelt. Zorg er ten slotte voor dat je je beste werk laat zien – of het nu schrijfvoorbeelden, ontwerpprojecten of andere voorbeelden van je talenten zijn. Verzegel je prachtige kunstwerken door ze af te drukken en in je fotoboek te plakken. Door de tijd te nemen om je portfolio te personaliseren, geef je jezelf een betere kans om een blijvende indruk te maken.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie