Je foto's naar een hoger niveau tillen in Lightroom, Ron Timehin geeft tips.

Je foto's naar een hoger niveau tillen in Lightroom, Ron Timehin geeft tips.

Nathalie Schram 798
Instagram fotograaf Ron Timehin begon in 2012 met het online delen van zijn foto’s. Inmiddels is het zes jaar later en heeft hij van zijn passie zijn baan weten te maken met opdrachten voor Apple, Adidas, Nike, Red Bull en Google. Hij heeft zichzelf alles aangeleerd door het te proberen tot het lukte. Zoals hij zelf zegt “Het is makkelijker om te slagen als je iets doet waar je van houdt”. Nu deelt hij tips over hoe ook jij met behulp van Adobe Lightroom je foto’s tot een hoger niveau kunt tillen.

Kleur, licht en compositie

Allereerst is het belangrijk om een aantal basis bewerkingen te doen zoals het oplichten van de foto, het aanpassen van de witbalans en de kleurtemperatuur van de afbeelding aanpassen zodat de kleurtonen blijven kloppen.
Vervolgens wil je je compositie optimaal maken, dit doet Ron door middel van de crop tool in Lightroom. Het is belangrijk om de regel van derden aan te houden, dit houdt in dat je je beeld horizontaal en verticaal met drie lijnen verdeeld en elementen in je foto hier mee gelijk laat lopen. Door de regel van derden aan te houden zorg je ervoor dat je compositie kloppend voelt. Ron plaatst bijvoorbeeld de lampen in zijn foto in het midden van het beeld en zorgt dat de horizon onderaan op een derde van het beeld zit. Om meer diepte in het beeld te krijgen gebruikt Ron vervolgens de point curve. Hij zet deze in de vorm van een S zodat de schaduwen iets donkerder worden en de hooglichten nog iets lichter.

Lens correctie

Als laatste is het nog belangrijk om de lens correction tool te gebruiken, vooral bij de groothoek lenzen die Ron gebruikt is dit belangrijk. Als je bijvoorbeeld een hek fotografeert zie je dat de balken krom lopen terwijl ze in het echt recht zijn. De lens correctie lost dit en nog meer op. Zo zal je ook zien dat na het gebruiken van deze tool de randen van je beeld lichter zijn en je bij het inzoomen in je foto geen paars of groen randje meer om vormen heen zit. Dat randje word veroorzaakt door chromatische aberratie, iets wat vooral bij goedkopere lenzen voorkomt.

chromatische aberratie

Deel je beeld met de wereld

Is het bewerken gelukt? Dan is het tijd om ook jouw beelden met de wereld te delen net als Ron Timehin. 

 

Meer lezen over Adobe Lightroom? Lees ook:

afbeelding van Nathalie Schram

Nathalie Schram | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nathalie