Vuurwerkfestival Scheveningen

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen, een feestje voor fotografen

Remco Stunnenberg 982

Fotografen opgelet! In Scheveningen begint vanavond deel twee van het jaarlijkse Internationaal Vuurwerkfestival. Dit is niet alleen een spektakel om naar te kijken. Het is minstens zo sensationeel om foto's te maken tijdens dit kleurrijke event.

Dit grootste vrij toegankelijke vuurwerkevenement van Europa wordt inmiddels voor de 39ste keer georganiseerd. Ook dit jaar gaan verschillende landen met elkaar de strijd aan voor de prestigieuze titel ‘Meest Spectaculaire Vuurwerk 2018’. "Deel één" van dit festival vond vorige weekeinde al plaats. Vanavond en morgen staat "deel twee" op de agenda.

Leuk maar niet eenvoudig

Het fotograferen van vuurwerk is erg leuk maar niet eenvoudig. De camera in de automatische stand zetten, richten en klikken levert zelden het gewenste resultaat op. Daarom delen we een paar handige tips om de kans op succes groter te maken.

Schiet bij voorkeur vanaf een statief en gebruik een afstandsbediening voor het op het juiste moment indrukken van de sluiterknop. Zo voorkom je extra beweging.

Probeer van tevoren al in te schatten waar het vuurwerk komt en probeer een plek te vinden waar geen mensen in de weg staan. Monumenten of gebouwen in je beeld kunnen door de silhouettewerking extra diepte geven aan je foto.

Inzoomen is lastig, de kans is groot dat het vuurwerk net niet in beeld komt. Geluk komt hierbij om de hoek kijken. Je kunt foto’s genomen met een wijdere lens natuurlijk altijd wat croppen om ze toch meer ingezoomd te laten lijken. Als je puur het vuurwerk wilt laten zien, dan werkt een verticale compositie, de portretstand, vaak het beste. Wil je juist meer van de omgeving in beeld brengen, kies dan voor een horizontale compositie.

Wat diafragma betreft raden wij je aan te kiezen voor de stand die een resultaat oplevert waarbij de lucht zwart blijft en niet te licht wordt. Vuurwerk is vaak lichter dan je denkt als je de timing met de explosie goed krijgt. Kies voor ISO 100 om ruis zo veel mogelijk te beperken. Stel bij voorkeur een diafragma in tussen f/8 en f/16 en kies voor een langere sluitertijd. Een korte sluitertijd 'bevriest' de beweging. Dit betekent in het geval van vuurwerk dat je een kort moment vastlegt en niet de beweging van de vuurpijl en de explosie. Bij vuurwerk wil je dan ook een 'langere' sluitertijd. Ga hierbij uit van minimaal 1/10 sec tot maximaal 30 seconden. Hoe langer je sluitertijd, hoe meer beweging je vastlegt. Maar ook hier geldt, controleer dat de lucht niet te licht wordt.

Vuurwerk geeft fel licht. Gebruik dus nooit een flitser. Probeer net voor een explosie in te drukken of leg de hele baan van een vuurpijl vast met een lange sluitertijd. Hoe later het wordt, hoe meer kruitdampen er in de lucht hangen. Zeker bij weinig wind. Let daar op.

Bij een vuurwerkshow zoals het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen zijn de beelden tegen het einde vaak het meest spectaculair. Hou daar rekening mee en blijf dus tot het laatste moment.

Last but not least. Maak zoveel mogelijk foto's. Zo vergroot je de kans op die ene knaller!

Lezersgallery

Ben jij geïnspireerd geraakt om te gaan fotograferen tijdens het Internationaal Vuurwerkfestival? Vergeet dan niet jouw foto's te uploaden in onze lezersgallery! Hiermee maakt jouw foto kans om door ons online uitgelicht te worden. Daarnaast kiezen we ook iedere editie een aantal lezers uit voor onze rubriek Lezersfoto in digifoto Starter magazine.

Beelden © Remco Stunnenberg, Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen 2016

Lees ook: Vijf manieren om beweging te fotograferen

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco