Inspiratievolle en leerzame fotoboeken: onze tips

Christel  de Wolff 1894

Er zijn talloze boeken verkrijgbaar om je te helpen je vaardigheden te verbeteren en te leren over verschillende technieken en stijlen. Naast deze leerzame boeken zijn er ook inspiratievolle fotoboeken die bekend staan om hun fotografische kwaliteit en artistieke waarde. Of je nu op zoek bent naar technische tips, artistieke inspiratie of simpelweg mooie foto's om van te genieten, er is altijd wel een fotoboek om in te bladeren.

Harry Benson
The Beatles: on the road 1963-1966

Begin 1964 kreeg fotograaf Harry Benson een telefoontje van de fotoredacteur van de Londense Daily Express, die hem vroeg om de reis van the Beatles naar Parijs te verslaan. Het was het begin van een carrière bepalende relatie, die zowel Benson's naam zou maken als enkele van de meest intieme foto's ooit van de Beatles zou produceren. Het beste van Harry Benson's tijdperk bepalende Beatles-portfolio vangt hen op de weg, optredend, ontspannend, componerend en acterend in A Hard Day's Night. Van hun beroemde kussengevecht in Parijs tot hun eerste Amerikaanse tournee, Benson's zwart-witfoto's tonen intieme glimpen van George, John, Paul en Ringo tijdens piek Beatlemania.

Adviesprijs € 50,- | ISBN 9783836593489 | Info: taschen.com

Larry Niehues
Mississippi Dream

Mississippi Dream is het tweede boek van de Franse fotograaf Larry Niehues. Na het succes van Nothing Has Changed, zijn liefdesbrief aan Amerika, zoomt hij nu in op de staat Mississippi, waar hij zijn hart verloor aan de landschappen, de mensen en de Bluesmuziek. Zijn rauwe en passievolle zwart-witbeelden tonen zowel legendarische Bluesoptredens als scènes uit het leven van alledag in wat ook wel eens de 'meest zuidelijke plek op aarde' genoemd wordt.

Adviesprijs € 55,- | ISBN 9789401488655 | Info: lannoo.be

Micaela Bartels, Sivilay Maria van Dorst
PR:OUD – Trots op leeftijd

In de regel komen afbeeldingen van ouderen in twee smaken. Met kromme rug en rollator, verdrietig uit het raam starend, óf met een volle bos haar en stralende lach genietend van het uitzicht op een of andere bergtop. De beeldtaal hiervan is duidelijk: oud worden is een tamelijk naargeestig proces, waar je alleen aan kan ontsnappen door het behoud van een jeugdige uitstraling en een sportief lijf. Dit gedachtegoed sijpelt door in alle uithoeken van onze samenleving. Het kleurt onze houding tegenover onze eigen veroudering en zet een grote groep mensen weg als potentieel zielig of op zijn minst minder waardevol. Hoogste tijd om afscheid van deze vastgeroeste (denk)beelden te nemen. Immers: hoe leuk zou het zijn om oud te kunnen worden in een maatschappij die levenservaring en leeftijd wel op waarde weet te schatten.

PR:OUD – Trots op leeftijd, is een initiatief van Micaela Bartels en Sevilay Maria van Dorst. In het koffietafelboek fungeren 40 spraakmakende Nederlanders als rolmodel én inspiratiebron om de gangbare stereotypen van ‘ouderdom’ te weerleggen. Een eerste stap in een landelijke bewustwoordingscampagne. 

Adviesprijs € 95,- | ISBN 978 909 0367972 | Info: www.pr-oud.com

HJ Hunter
Once upon a time

Once upon a time is een portret van het postindustriële hart van West-Europa. De landschappen, portretten en interieurs vertellen een verhaal over bewoners uit verschillende culturen die het beste van hun leven proberen te maken in een regio met een ongemakkelijke filmische schoonheid. Het verhaal raakt ook aan een actueel maatschappelijk probleem. De wereld moet en wil afscheid nemen van vervuilende industrie en kolen voor het opwekken van energie. De 95 beelden laten zien wat de impact kan zijn op een gebied en haar bewoners als grote industriële bedrijven sluiten en de lokale economie zichzelf opnieuw moet uitvinden. De Nederlandse documentair fotograaf HJ Hunter begon in 2015 vanuit zijn woonplaats Maastricht aan een ontdekkingsreis door het rauwe postindustriële landschap waarvoor hij als kind de ogen sloot, en dat hij als fotograaf ging waarderen.

Adviesprijs € 45,- | ISBN 978 94 6226 457 1 | Info www.hjhunter.photography

Susan Sontag
On Photography 

Dit boek is een klassieker in de fotografie literatuur. Foto's zijn overal en de onverzadigbaarheid van het fotograferende oog heeft onze relatie met de wereld grondig veranderd. Foto's hebben de kracht om te choqueren, idealiseren of verleiden, ze creëren een gevoel van nostalgie en fungeren als een gedenkteken, en ze kunnen worden gebruikt als bewijs tegen ons of om ons te identificeren. In deze zes indringende essays onderzoekt Sontag de manieren waarop we deze alomtegenwoordige beelden gebruiken om een gevoel van realiteit en autoriteit in ons leven te creëren. Sontag onderzoekt de impact van fotografie op de samenleving en cultuur, en de ethische en morele implicaties ervan. Ze analyseert hoe de fotografie de manier heeft veranderd waarop we de wereld zien en hoe we ons gedragen. Het boek geeft een diepgaand inzicht in de betekenis en waarde van fotografie in de hedendaagse maatschappij.

Adviesprijs € 15,- | ISBN 9780140053975 | Info penguin.co.uk

Huub Keulers en Marcel van der Looij
Straatfotografie 

Hoe mooi zou het zijn als je alledaagse taferelen kunt omzetten naar pakkende beelden. Om van andere fotografen te horen hoe zij dit aanpakken. Om te weten waar je wel en niet mag fotograferen en wat de wet hierover zegt. Een antwoord hierop krijgen is een van de redenen waarom dit boek geschreven is. Het behandelt bovendien de vraag welke apparatuur je nodig hebt, hoe je mensen onopvallend fotografeert en hoe je je foto’s nabewerkt. Maar ook minder voor de hand liggende aspecten – zoals compositie, het samenstellen van een portfolio of serie en het effect van kleur in je foto – komen aan bod. Dit boek is geschreven op een manier die voelt alsof de auteurs naast je zitten en met je in gesprek zijn. Ze proberen het vooral niet te technisch te maken, want techniek is maar een heel klein onderdeel van straatfotografie. Het is belangrijk dat je situaties op straat ‘aanvoelt’ en er plezier in krijgt, maar vooral dat je merkt dat je betere foto’s gaat maken. 

Adviesprijs: € 36,99 |ISBN: ​​9789463561921 | Info: vanduurenmedia.nl

Frank Doorhof
Handboek Modelfotografie

Dit boek is de vertaling van de internationale bestseller Mastering the modelshoot van de wereldberoemde fotograaf en trainer op het gebied van modebelichting, Frank Doorhof. Hij neemt je mee achter de schermen en ontrafelt alle geheimen van een succesvolle modelfotografieworkflow. In dit unieke boek begint Frank bij het begin: hoe je modellen en fraaie locaties vindt, hoe je met achtergronden omgaat en hoe je alleen of met een team (stylist, haarstylist en visagist) omgaat om opvallende foto’s te maken. Vervolgens wordt uitgebreid ingegaan op de belichting en lichtopstellingen die Frank befaamd hebben gemaakt (inclusief diagrammen en gedetailleerde uitleg). Je leert hoe Frank zijn foto’s belicht en je zult je verbazen over hoe eenvoudig het soms kan zijn om dezelfde effecten te bereiken. Daarnaast behandelt hij andere belangrijke – maar vaak vergeten – zaken zoals de kalibratie van je monitor, hoe je een kleurenkaart gebruikt en waarom (en hoe) je een lichtmeter moet gebruiken om consistente en reproduceerbare belichting voor elke fotoshoot te krijgen. Tevens behandelt Frank zijn retoucheertechnieken aan de hand van stap-voor-stapinstructies en hij laat je van start tot finish zien hoe je diverse looks creëert.

Adviesprijs: € 49,99 |ISBN: ​​9789463560108 | Info: vanduurenmedia.nl


Lees ook: 5 musthave fotoboeken voor op je koffietafel
 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel