Inspiratie uit het werk van anderen

Amy Schutte 1227
Om je eigen stijl in fotografie te ontwikkelen, raden we je regelmatig aan om naar het werk van andere fotografen te kijken. Door je hierdoor te laten inspireren ontdek je wat jouw smaak is, waaruit je een eigen ‘handtekening’ kunt ontwikkelen. Maar hoe ‘lees’ je het werk van andere fotografen?

Het is eenvoudig om eens het internet op te gaan of fotoboeken door te bladeren (lang leve de bibliotheek) om te kijken welk werk van andere fotografen je aanspreekt en inspiratie op te doen. Maar hoe weet je wát het nu precies is waardoor je aandacht wordt getrokken?

Hoe is de foto gemaakt?

In sommige gevallen kun je de gebruikte instellingen van een foto achterhalen. Kijk je bijvoorbeeld op sites als 500px of Flickr, dan staat de Exif data meestal vermeld. In andere gevallen moet je het doen met wat je ziet. Kijk eens naar het standpunt dat de fotograaf heeft ingenomen. Hoe is dat ten opzicht van de richting van het licht? Hebben ze de foto vanaf ooghoogte genomen? Hoe zit het met de compositie? Maakt de fotograaf gebruik van een grote of kleine scherptediepte? Had je het zelf op die manier gekozen? Op die manier kan je de keuzes van de fotograaf als het ware reconstrueren.

Inspiratie uit het gevoel

Fotografie heeft alles te maken met emotie. We voelen ons vaak aangesproken tot een bepaalde foto omdat daar een bepaalde emotie in wordt weergegeven. Die emotie zit natuurlijk voor een groot deel in de keuze van het onderwerp. Wat zie je, en op welke manier is dat vormgegeven in de foto. Versterkt het kleurgebruik bijvoorbeeld de emotie? En het contrast? Is er gebruik gemaakt van een bepaalde techniek, zoals low key of high key, om de emotie extra aan te zetten?

Welke elementen zijn er te zien

In iedere foto wordt een verhaal verteld. De elementen die te zien zijn in de foto dragen bij aan dat verhaal. Is dat niet zo, dan is het onnodige rommel die je beter uit de foto weg kunt laten. Analyseer eens wat er in een foto te zien is, buiten het onderwerp. Hoe dragen die dingen bij aan het verhaal, hoe veranderen ze het? Hoe zou het verhaal zijn als ze er niet waren? Doe dit ook eens bij je eigen foto’s. Enorm leerzaam!

Het licht

Een goede foto heeft goed licht. Dat betekent dat het beschikbare licht op een goede manier gebruikt is, of de fotograaf zelf het onderwerp belicht heeft. Kijk van welke richting het licht komt. Vaak kun je door te kijken prima achterhalen of er sprake was van één of meerdere lichtbronnen. Hoe is de fotograaf gaan staan ten opzichte van het onderwerp en het licht? Hoe hard is het licht? Is er veel contrast, zijn er schaduwen en storen deze je? Kijk goed, want hier kun je veel van leren.

Inspiratie komt vanuit verschillende plekken, maar het werk van fotografen waar je naar op kijkt helpt zeker mee!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy