Basiscursus

Insecten als model

Redactie digifoto Starter 1631

Sommige insectenfoto's zijn zo goed dat het beestje wel lijkt te poseren. Het valt echter niet altijd mee zo'n klein bewegend diertje goed in beeld te krijgen. Hier wat tips.

1: Observeer

Net als met veel natuurfotografie is insecten fotograferen een kwestie van observeren en geduld. Om een beetje een spannende foto te krijgen wil je het liefst dan het beestje iets doet, of net in een bepaalde houding staat. Het is dus aan te raden een insect even een tijdje te volgen, al dan niet door je zoeker, en te kijken wat het gaat doen. Probeer een balans te vinden tussen wachten en klikken… En jaag hem niet weg.

2: Let op de ogen

Net als bij mensenportretten is het bij insecten van belang om de ogen in beeld te krijgen. Het maakt een foto gewoon wat spannender en geeft de kijker wat meer input om bij de foto te fantaseren (over wat er in het beestje omgaat bijvoorbeeld). Neem dus geen genoegen met een plaatje van een bijenkont, maar probeer aan de andere kant van het insect te komen. Lukt dit niet, heb even geduld en wacht tot het diertje van positie is veranderd.

3: Zorg voor een spannend perspectief

Insecten zijn nou eenmaal klein. Het is dus makkelijk een foto te nemen terwijl jij boven een insect staat. Het levert echter geen spannend plaatje op, maar een foto met weinig diepte. Probeer dus op gelijke hoogte van het insect te komen en het diertje van bijvoorbeeld de voorkant te schieten. Het maakt de foto interessanter en laat het insect bijna letterlijk uit de foto springen. Heb je een macrolens, gebruik die dan! Of gebruik de macrofunctie van je zoomlens om van dichtbij te schieten.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie