Hoe werkt de camera van je smartphone?

Redactie digifoto Starter 1188
We schrijven veel over fotografie met je smartphone. Niet heel erg gek als de technieken rondom de camera van smartphones steeds beter worden. Maar hoe werkt het nu precies?

Hobbyfotografen, professionele fotografen en iedereen daar tussenin kunnen niet ontkennen dat fotografie met de smartphone verbeterd is in de afgelopen jaren. Veel fotografen zeggen ook: 'de beste camera die je bij je kan hebben is de camera die je altijd in je zak hebt.' Waarom? Omdat je soms dingen tegenkomt die je vast wilt leggen, ook als je geen professionele camera bij je hebt. In dat geval komt je telefoon goed van pas. Fotograaf Ted Forbes legt uit hoe de camera op de smartphone werkt in een video.

Smartphonelenzen

De lens is een van de basis van de smartphonefotografie. De lenzen op smartphones zijn klein en hebben vaste brandpuntafstanden. Anders dan bij een gebruikelijke DSLR- of mirrorlesscamera, kan je de lenzen op je telefoon niet verwisselen. Erg logisch, maar om dit probleem op te lossen zijn fabrikanten begonnen met het toevoegen van meerdere lenzen op de smartphone. Vaak wordt er gekozen voor een standaardlens, een groothoeklens en een telefotolens. Omdat de lensjes zo klein zijn komt er weinig licht op de sensor, daarom presteren smartphones minder met weinig licht.

smartphone

Sensoren in de smartphone

Elke lens is gekoppeld aan een aparte sensor. Deze sensor registreert het via de lens binnengekomen licht als digitaal formaat, net zoals elke andere digitale camera. Net als de lenzen zijn de sensoren ook erg klein. Ook hierdoor presteert een smartphone minder met weinig licht.

Tekortkomingen

Computational imaging is een soort camerasoftware dat in je smartphone is verwerkt om de gebrekken van de kleine lens en sensor te compenseren. In gevallen met weinig licht schakelt de smartphonecamera bijvoorbeeld over naar de 'nachtmodus'. Deze modus probeert een langere sluitertijd te gebruiken of de ISO te verhogen en digitale ruis weg te werken. Dit is een eenvoudig voorbeeld van Computational imaging omdat het de beperkingen opvult met oplossingen.

smartphone

RAW ondersteuning

Vaak zijn smartphone fotografen blij met het resultaat wat ze hebben. Toch zijn er ook smartphone fotografen die de foto's willen bewerken. Met je smartphone maak je automatisch JPEG bestanden en geen RAW. Hierdoor kan de kwaliteit van je foto verminderen. Erg zonde als je net een mooie foto hebt gemaakt.

Gaan smartphonescamera's vervangen?

De camera's op smartphones werken uitstekend maar zouden nooit tippen aan de kwaliteit van een professionele camera. Stel je voor, als fotograaf, opdagen op een bruiloft met alleen je smartphone. Je kunt misschien een aantal goede foto's maken, maar ze kunnen niet beter zijn dan de foto's die met een goede camera zijn genomen.

Lees ook: Apple ontwikkelt camera/shutter knop op nieuw hoesje

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie