Hoe maak je mooie foto's met een analoge camera?

Redactie digifoto Starter 4386

Je hebt ze vast wel eens gezien, die oude camera's met een rolletje. Dit zijn analoge camera's en zijn de voorlopers van de huidige digitale versie. De foto's worden opgeslagen op het rolletje en kunnen later ontwikkeld worden op filmpapier. 

Het maken van foto's met een digitale camera kan eenvoudig zijn, zo zijn er voor verschillende situaties passende instellingen. Met een analoge camera heb je dat minder, daar moet je alles veel meer zelf instellen. In dit artikel geven we je tips hoe je de mooiste foto's maakt met een analoge camera.

Gebruik een wegwerpcamera

Een van de voordelen van analoge camera's is dat er vrij goedkope wegwerpcamera's te koop zijn. Hiermee kun je foto's maken en als het rolletje vol is, de foto's laten ontwikkelen. De camera kun je vervolgens niet hergebruiken. Door de lage prijs is dit een ideale kans om eens lekker te oefenen voordat je een duurder analoog fototoestel koopt. Besef wel dat je hiermee geen enkele instelling kunt wijzigen. De foto's zijn dan ook meestal van een inferieure kwaliteit.

Volg een online cursus

Het internet kun je gebruiken om je favoriete online live casino te bezoeken, of natuurlijk om een online fotografie cursus te volgen. In een cursus kan bijvoorbeeld worden uitgelegd waar je op moet letten bij het aanschaffen van een toestel en vervolgens hoe je de beste foto's maakt.

Koop het juiste filmrolletje

Niet elk filmrolletje is hetzelfde en ze kunnen een ander effect aan je foto's geven. Je kunt dus voor verschillende foto's verschillende rolletjes gebruiken. Kies het rolletje met de kleurtoon, verzadiging, korrel en contrast die past bij de foto die je wil maken.

Schaf een negatievenscanner aan

Met een negatievenscanner kun je de foto's op het filmrolletje inscannen. Hierdoor kun je de foto's digitaal bewaren en verspreiden, maar ook nabewerken. Je kunt het contrast verhogen of verlagen en de scherpte aanpassen, zodat het onderwerp op je foto perfect in beeld is.

Soms mislukken foto's

Bij een analoge camera moet je accepteren dat een foto soms mislukt. Anders dan bij een digitale camera kun je niet op het moment dat je de foto maakt zien hoe het is gelukt. Dit kan ervoor zorgen dat je pas dagen later, als de foto ontwikkeld en afgedrukt is, ziet dat je idee niet heeft uitgepakt zoals de bedoeling was. Jammer, maar de volgende keer beter.

Speel met de sluitertijd en het diafragma

Door een snellere sluitertijd in te stellen valt er minder lang licht op de lens, waardoor je foto donkerder wordt, maar ook bewegende objecten scherp zijn. Bij een langere sluitertijd is het natuurlijk andersom en zie je de beweging van objecten, zoals het stromen van water. Met het diafragma kun je het scherptegebied van je camera instellen. Ook bepaalt het hoeveel licht er op de lichtsensor valt. Door met deze instellingen te spelen kun je mooie effecten creëren tijdens het schieten van foto's.

Rond de jaren '90 begonnen de digitale camera's aan hun opmars. Ze waren echter heel duur en het duurde tot het millennium dat de analoge toestellen uit beeld verdwenen. De laatste tijd zie je terug vaker analoge camera's en ze worden veel gebruikt op feestjes en vakanties. Ook zijn er modellen ontwikkeld met een ingebouwde printer, waardoor de foto's direct na het schieten worden afgedrukt. Je kunt de gasten zo direct een aandenken van het feestje meegeven.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie