Hoe ga je om met de laagstaande zon?

Redactie digifoto Starter 2247

De laagstaande zon zorgt dit seizoen voor een fel contrast en lange schaduwen. Lastige omstandigheden om in te fotograferen? Ja, maar het is niet onmogelijk. En al helemaal niet met gebruik van deze tips!

1. Kun je tegen de zon in fotograferen?

Je hoeft echt niet de zon in de rug te houden. Gebruik echter wel een zonnekap en houd je lens heel goed schoon. Als je filters gebruikt, zorg er dan voor dat ze van hoge kwaliteit zijn.

2. Hoe stel je je belichting in?

Je moet de belichting afstemmen op lichtste delen die niet helemaal wit mogen worden. Dat kan heel goed met belichtingscorrectie en proefopnamen. Lukt het niet om juist te belichten omdat het licht te fel is? Probeer dan om iets voor de zon te zetten in de compositie (een boom bijvoorbeeld). Wanneer je de zon deels bedekt, wordt het contrast tussen licht en donker meteen een stuk kleiner waardoor het juist belichten makkelijker wordt.

3. Let op je compositie

Foto’s met laagstaande zon hebben vaak heel donkere schaduwen of volkomen donkere delen. Dat is prima, als ze maar deel uitmaken van de compositie en er geen grote zwarte delen zijn. Let dus bij het fotograferen extra goed op je compositie en probeer verschillende standpunten uit.

Deze tips werden gepubliceerd in DIGIFOTO Starter 4.2018. Klik hier om deze of andere edities te bestellen. 

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie