Hoe bespaar ik geld op fotografiebenodigdheden?

Hoe bespaar ik geld op fotografiebenodigdheden?

Dalindcy Koolhoven 2780
Je kunt het niet ontkennen, fotograferen is een dure hobby. Voor een camera geef je al snel honderden of zelfs duizenden euro's uit. Om over lenzen en andere benodigdheden nog maar te zwijgen. In de fotografie geldt vaak het gezegde 'goedkoop is duurkoop', maar niet altijd! Wij geven je tips om eenvoudig te besparen op fotografiebenodigdheden.

Goedkopere lenzen

Vooral lenzen kunnen veel verschillen in prijs. Ten eerste is het van belang dat je je afvraagt wat voor lenzen je nodig hebt. Dat verschilt natuurlijk heel erg per persoon en wat jouw favoriete fotografieonderwerpen zijn. Ga bij jezelf na wat je nog mist in je cameracollectie. Wil je landschappen mooier en completer kunnen fotograferen? Of juist mooie macrofoto's kunnen maken? Heeft je camera een beeldstabilisator of moet je een lens kopen die dat heeft? Vervolgens is het belangrijk om naar verschillende merken te kijken. Over het algemeen zijn merken zoals Sigma een stuk goedkoper dan 'echte' cameramerken, zoals Nikon en Canon.

Cameratassen

Ook cameratassen kunnen erg duur zijn. Je wilt natuurlijk wel dat je apparatuur goed beschermd blijft als je het meeneemt. Wél kun je geld besparen door een ouder model op de kop te tikken. Kijk eens of de fotowinkel iets in de aanbieding heeft of dat er iets op marktplaats staat. Ook eBay kan verassend handig zijn! Je kunt daar vaak prima cameratassen vinden van Chinese merken die half zo goedkoop zijn als de gemiddelde cameratas die je in Nederland koopt.

Foto's bewerken voor niks

Foto's maken en bewerken zijn tegenwoordig onlosmakelijk verbonden. Er is bijna altijd wel iets dat je kunt verbeteren aan een al mooie foto. Maar programma's als Photoshop kosten voor de particulier bakken met geld. Niet echt ideaal. Een goede oplossing is Picasa. Dit is een handig fotobewerkprogramma dat ook nog eens erg simpel en uitgebreid is. Ook online variant Picmonkey is handig als je snel je foto bij wilt snijden, het licht wilt aanpassen of een filter wilt toevoegen.

afbeelding van Jurgen

Er zijn zat 'goedkope 'lenzen die prima zijn.. bijvoorbeeld de nifty fifty's voor dx als fx.. ben je voor onder de 200 euro klaar.