Hoe bescherm je je camera tegen de hitte?

Dre de Man 2202

Camera’s zijn net als wij: ze houden niet van extreme hitte. Bovendien kunnen ze geen ijsjes eten, dus ze zijn er in de zomer zelfs nog slechter aan toe dan wij. Ze kunnen op verschillende manieren schade ondervinden van de hitte. Maar gelukkig zijn er ook veel manieren om je camera te beschermen.

Gebruik een cameratas

Een cameratas biedt op twee manieren bescherming. Je moet je de camera, batterijen en objectieven niet alleen beschermen tegen de hitte, maar ook tegen condensatie. Geef de apparatuur dus de tijd om op te warmen als je uit een koele ruimte komt. Gewoon de camera even in de tas laten, na een half uur (mogelijk eerder) zal hij al wel flink opgewarmd zijn, dat voel je vanzelf. Een tas beschermt echter ook tegen de hitte.

Schaduw

Zorg ervoor dat de apparatuur in de schaduw blijft. Laat je apparatuur nooit achter in de auto. Net als kinderen, oude mensen en dieren overleeft de apparatuur het niet of loopt in ieder geval schade op.

Vermijd het contact met je lichaam zo veel mogelijk

Je handen warmen de camera flink op. Bovendien zorgen ze ervoor dat de warmte die de camera zelf produceert, niet kan ontsnappen.

Live view en gebruik van de monitor

Heb je een spiegelreflex, gebruik dan live view niet of zo weinig mogelijk. Heb je een spiegelloze camera of een compactcamera (die werken altijd met live view), zorg er dan voor dat de camera en met name de monitor zo snel mogelijk in de energiebesparende stand gaat. Vermijd het om je foto’s te bekijken, afgezien van het noodzakelijke checken van scherpte en belichting.

Hoge ISO-waarden

Het instellen van een hogere ISO-waarde houdt in dat de camerasensor de signalen versterkt en dat produceert hitte. Je zult verbaasd staan hoe vaak onnodig hoge ISO-instellingen gebruikt worden; in de zomer is het dus nog een extra reden om deze te vermijden.

Serie-opnamen

Veel fotograferen werken volgens het principe van spray & pray: sproeien en bidden. Ze maken dus heel snel heel veel opnamen achter elkaar. Dé manier om je camera flink op te warmen. Werk je daarnaast met flits om bijvoorbeeld je schaduwen op te helderen, dan wordt ook de flitser nog eens flink heet.

Omgaan met batterijen

Bewaar batterijen beneden de vijfentwintig graden en laad ze niet op wanneer ze door de zon al flink opgewarmd zijn. Vermijd zeker het opladen van de batterij in de camera bij hogere temperaturen want op die manier worden beide erg warm. Bij sommige camera’s heb je geen keus, zoek dan in ieder geval een koele plaats voor het laden.

Nog meer tips om je gear te beschermen tegen hitte

Natuurlijk is het niet alleen je camera waar je op moet letten tijdens een periode van (extreme) hitte. Let ook op je geheugenkaartjes, batterijen en ook op je objectieven! Wil je meer lezen over hoe je je apparatuur én jezelf moet beschermen bij het fotograferen op een warme dag? Lees dan ook dit artikel.

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre