Het is oké om dit tegen klanten te zeggen

Redactie 351
Wanneer je net begint met betaalde fotografie klussen, kan het spannend zijn om klanten aan te spreken. Bedenk dat het niet erg is om sommige dingen te zeggen tegen klanten. Wat precies? Dat zetten we op een rijtje.

Mensen aanspreken is voor iedereen lastig. Wanneer je net begint met betaalde fotografieklussen wil je jezelf van de beste kant laten zien. Je bent je eigen visitekaartje dus wil je geen fouten maken. Heel menselijk, maar denk aan jezelf. 'Nee' zeggen is erg normaal. Als beginnend fotograaf moet je je mannetje staan omdat er helaas mensen zijn die denken dat ze makkelijk over je heen kunnen lopen. Zeg daarom de volgende dingen tegen klanten wanneer het uitkomt.

Klanten willen vaak korting

Als fotograaf moet je weten wat je waard bent. Wanneer mensen je willen inhuren om je beste werk, dan moeten ze ook betalen voor het beste werk. Als iemand om een ​​speciale deal vraagt, weiger je beleefd maar wel duidelijk. Vertel dat de prijzen blijvend zijn en dat je goed werk levert tegen een goede prijs. Probeer in dit soort situaties 'sorry' te vermijden. Verontschuldigingen zijn niet nodig als het gaat over je waarde als fotograaf. Wanneer mensen voor een goedkopere optie kiezen, hechten ze vaak niet veel waarde aan hun foto's.

'Je hebt iets op je gezicht'

Met Photoshop zijn de meeste pluisjes, kruimeltjes of andere dingen echt wel weg te werken. Toch is het verstandig om het tijdens de shoot aan te geven. Dit gaat je uiteindelijk heel veel tijd schelen. Je voelt je misschien een beetje nerveus of ongemakkelijk om klanten te vertellen dat ze een verdwaalde haar op hun schouder hebben of een vlekje op hun wang. Wees niet bang om dingen tegen je klanten te zeggen! Wanneer je op elke foto een vlekje moet weg Photoshoppen ben je uren bezig terwijl het aangeven tijdens de fotoshoot slechts twee seconden is.

Sta open voor ideeën van klanten

Als fotograaf moet je goed voorbereid zijn op de shoot. Een goede voorbereiding is het halve werk. Let wel op wat je klanten doen en of ze zelf ideeën hebben. Wanneer klanten zelf met een idee komen zijn ze extra enthousiast. Zo heb ik ooit een fotoshoot gehad met drie zussen. Ze hadden hun (veel te grote en harige) hond ook meegenomen. Deze grote pluizige hond wilde voor geen meter blijven zitten dus vroegen de zussen de hond, ook op de foto mocht. Natuurlijk mag dat! Uiteindelijk zijn ze met meer foto's dan gepland naar huis gegaan en hangt een van de foto's groot boven de bank. Laat dit soort dingen altijd toe want je weet nooit wat voor leuke foto's hier uit komen.

Lees ook: Professionele portretten maken: wat voor mensen kom je tegen en hoe ga je er mee om?

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie