Heeft de grootte van de sensor invloed op je scherptediepte?

Heeft de grootte van je sensor invloed op je scherptediepte?

Redactie digifoto Starter 2417
Wie de overstap naar fullframe nog niet heeft gemaakt zal zich het misschien afvragen: heeft de grootte van je sensor invloed op je scherptediepte? Dit kan belangrijk zijn als je houdt van prachtige bokeh en benieuwd bent of schieten in fullframe ten opzichte van aps-c formaat een verschil maakt. YouTube maker Marc Newton ging op zoek naar het antwoord op deze vraag en geeft de antwoorden in zijn video.

Invloed van sensorformaat op je scherptediepte

Fotograaf Marc Newton maakte een aantal foto's om te laten zien wat het exacte verschil is tussen fullframe en APS-C om te bekijken wat het effect van het formaat van de sensor is op de scherptediepte in je beeld. Dit deed hij nadat hij veel comments had gekregen op een vorige video waarin werd aangegeven dat fullframe zou zorgen voor een breder gebruik van scherptediepte.

Hij geeft meteen een waarschuwing: als een zogenaamde 'pixel peeper' bent, dan ga je niet aan je trekken komen met het bekijken van deze video: deze is namelijk gericht op de daadwerkelijke praktijk.  

In de video neemt hij een aantal foto's met een verschillende diafragma instelling. Hij gebruikt op de full framecamera een 50mm objectief en op de APS-C gebruikt hij een 25mm equivalent.

Heeft grootte van je sensor invloed op je scherptediepte?

Heeft het formaat van je sensor invloed op je scherptediepte? Bij een kleinere sensor, zal dit ervoor zorgen dat er een groter gedeelte van je beeld scherp is. Dit kan je hier goed terugzien. Bij de eerste twee foto's die bij f/2.8 zie je al een verschil. In de achtergrond zijn de gedeeltes van het hek bij de full frameopname een stuk minder goed los van elkaar te zien. Bij de camera met het Micro Four Thirds formaat zijn de losse onderdelen van het hek veel beter van elkaar te onderscheiden.

Bij f/5.6 wordt het visuele verschil groter: waar de camera met APS-C sensor al voor een heel groot deel scherp is, blijft de fullframe sensor minder scherp in de achtergrond. Bij f/16 zijn de verschillen nog minimaal en is er niet veel verschil te zien.

Grotere scherptediepte bij APS-C heeft voordeel voor scherpte

Dat het Micro Four Thirds formaat over het algemeen scherper is, heeft ook een voordeel: zelfs bij lage diafragmawaarden is het hierdoor mogelijk een (relatief) scherp beeld te verkrijgen.

De YouTube maker heeft ook gedacht aan mensen die graag de foto's daadwerkelijk naast elkaar willen leggen en maakte daarvoor deze website.

Bekijk ook de volledige video hier:

 

 

Tags: Heeft de grootte van de sensor invloed op je scherptediepte?

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie