Handig bij food fotografie

Amy Schutte 1449

Food fotografie kun je gewoon lekker thuis doen. Maar het is nog best een kunst om je gerechten of ingrediënten aantrekkelijk op de foto te krijgen. Deze hulpmiddelen maken het je makkelijker!

Om mooie foto’s van lekker eten te kunnen maken, is de presentatie ervan heel belangrijk. Met een paar simpele huis- tuin- en keuken trucs krijg je nog smakelijkere food foto’s.

Zorg voor een pincet wanneer je aan de slag gaat met food photography

Kruimeltjes heb je al snel wanneer je met eten bent. Deze kun je natuurlijk wegwerken in de nabewerking, maar soms ben je daar best heel wat tijd aan kwijt. Met een pincet verwijder je ze zorgvuldig. Bovendien blijft het eten niet altijd precies zo liggen zoals je het hebt opgediend. Dwarsliggende pijnboompitten of boontjes die niet in het gareel blijven; met een pincet kun je het allemaal gemakkelijk en heel voorzichtig terug op zijn plek leggen. Je kunt er zelfs mee in een kommetje of glas gaan om de opstelling te corrigeren. Want het is belangrijk om netjes en zorgvuldig te werk te gaan met food fotografie.

Watjes

Met watjes kun je kleine druppeltjes opnemen die er niet horen te zijn. Wil je bijvoorbeeld een sausje mooi over het gerecht heen draperen, maar zitten er nu druppels op de rand van het bord? Dan kun je het weghalen met een theedoek, maar grote kans dat er dan een vette veeg te zien is. Met een watje kun je vocht makkelijk opnemen. Daarnaast kun je ze gemakkelijk gebruiken om eten ‘overeind’ te houden. Wil je bijvoorbeeld een hoge hamburger fotograferen? Een stapeltje watjes erachter houdt ‘m overeind.

Wattenstaafjes en food photography

Wattenstaafjes werken eigenlijk hetzelfde als watjes, alleen is het echt voor de finishing touch; het absorberend vermogen is immers minder. Maar je kunt er goed wat saus met verleggen, of een mooie vorm maken in zachte substanties.

Ontsmettingsalcohol

Een handig middeltje om je wattenstaafje in te dopen, is ontsmettingsalcohol. Je zou hiervoor ook hand sanitizer voor kunnen gebruiken. Hiermee droog je vetvrij ongewenste druppels en vetvlekjes op. Zonder strepen, dus dat bespaart weer werk in de nabewerking.

Waterspray voor een glansje

In de zomer zie je wel eens mensen met een waterspray. Dit kun je over je lichaam of gezicht verstuiven, ter verkoeling. Deze sprays (ze zijn vaak het hele jaar door in de drogisterij te vinden) kun je ook uitstekend gebruiken voor food photography! Als je even bezig bent om het licht te finetunen en je opstelling te maken, kan de glanslaag al van het gerecht af zijn en het geheel er wat mat uit komen te zien. Met een beetje water in een flesje en een fijne verstuiver heb je die glans zo weer terug. Je kunt hier overigens ook cooking spray voor gebruiken.

Aluminiumfolie als handig hulpmiddel in food fotografie

Natuurlijk houd je het eten vers in aluminiumfolie, bijvoorbeeld als je het even weg wil leggen. De meeste mensen hebben sowieso aluminiumfolie in de keuken liggen. Het zilver van de folie is ook uitstekend te gebruiken voor reflectie! Zo kun je de schaduwkant van het gerecht of de ingrediënten mooi zacht invullen, door het licht te weerkaatsen met de folie. Een zilverkleurige oventree of braadslee kan overigens ook prima dienst doen als reflectiescherm!

Met deze handige hulpmiddelen, die niets te maken hebben met fotografie, kun je toch betere food foto's maken!

 

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy