Griezelige Halloween foto’s: 5 tips

Griezelige Halloween foto’s maken? De voorbereiding kan alvast beginnen!

Redactie 483
Het is oktober! En hoewel de winkels om ons heen alweer vol liggen met Sinterklaas en Kerst artikelen, wint het uit Amerika overgwaaide Halloween ook steeds meer aan populairiteit. Niet gek, want het is bij uitstek een creatief feest om eens helemaal los te gaan met die griezelige fotoshoot ideeën!

Oktober, het is herfst, de paddenstoelen schieten uit de grond, overal zien we pompoenen en griezels verlaten hun schuilplaatsen. Ahem, niet letterlijk natuurlijk, maar oktober staat zeker wel in het teken van Halloween! Pretparken kleden zich in het thema, er zijn bovengemiddeld veel horrorfilms op televisie en we krijgen spontaan zin in een spookhuis, met suikerspin na afloop. Trick or Treat!
Ook als fotograaf kun je je natuurlijk uitleven deze maand. Ga aan de slag met griezelijke onderwerpen.

Bedenk een Halloween thema

Wanneer je een thema bedenkt, hou het dan leuk voor jezelf. Als je zelf een spinnenfobie hebt, is het wel vervelend wanneer je een set bouwt met reuzachtige spinnen. Tenzij je fotografie wil inzetten om over je fobie heen te komen natuurlijk, ga dan vooral je gang! Je kan je thema zo duister en absurd maken als je wilt, zolang je er comfortabel bij voelt.

Op zoek naar een locatie

Zoek een passende locatie waar je kunt schieten zonder iemand tot last te zijn én waar je niet gestoord wordt. Probeer verder te denken dan de cliché's als een begraafplaats en een donkere loods, al kun je ook dit soort voordehandliggende onderwerpen natuurlijk verrassend neerzetten. Respecteer wel altijd de regels. De meeste begraafplaatsen zijn dicht na zonsondergang. Ga er niet rondspoken, want het maken van een Halloweenfoto is geen geldig excuus. Vraag waar mogelijk toestemming en ga altijd respectvol om met de omgeving. Maak niks stuk, voor je het weet heb je een boze geest achter je aan. Gebruik je gezond verstand, ga geen gevaarlijke locaties opzoeken zoals onbegaanbare leegstaande gebouwen en spoorwegovergangen. Deze locaties zijn illegaal om te betreden en dat is niet zonder reden! 

Kostuums en rekwisieten

Met een idee en een passende locatie in je planning ben je er nog niet. Ga je een model gebruiken? Dan komt er nog het plannen van een outfit en styling bij. Je kunt hiervoor een stylist en/of mua voor vragen, maar als fotograaf heb je wel al een goed idee nodig van wat je dan precies wil zien.

Ga je aan de slag met outfits van de feestwinkel of wil je zelf een kostuum maken? Dat laatste levert vaak de mooiste beelden op, maar het maken van een kostuum kost ook tijd en vergt weer enige skills. Denk ook aan de details. Gebruik rekwisieten, haar & make-up om het beeld de finishing touch te geven.

Zoek je Halloween modellen

De meeste fotografen hebben altijd een handvol aan modellen die ze kunnen bellen voor een fotoshoot. Vraag je modellen of ze geïnteresseerd zijn om iets anders te doen dan hun normale shoot. Wanneer je kinderen in je shoot gebruikt, zorg er dan voor dat je de ouders hebt geïnformeerd dat de shoot een beetje eng kan zijn. Zorg ervoor dat het alsnog leuk is voor het kind. Ze zullen minder bang zijn als ze de maskers en spullen zien voordat het gebruikt wordt.

Denk buiten je eigen kader

Heksen, geesten en andere Halloween ideeen zijn misschien niet jouw ding omdat het al zo vaak gedaan is. Bedenk dingen die buiten het typische Halloween verhaal vallen. Zoek een eng masker in een kostuumwinkel, zoals een gasmasker, de pestdokter of een clownsmasker. Wanneer je de identiteit van de persoon onder het masker niet kent, dan speelt mysterie en angst een rol.

 

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie