Goede kleding voor een fotoshoot

Amy Schutte 687
Nee, je bent niet per ongeluk op een modewebsite beland. Maar het is toch een vraag die veel fotografen zich stellen: wat is goede kleding voor een shoot?

Kleding vervult voor een fotograaf vele functies. Dus wat doe je?

kleding, dresscode, fotoshoot

Praktische kleding

Allereerst moet je kleding vooral praktisch zijn. Je moet je er lekker in kunnen bewegen, in allerlei posities. Een rokje (voor dames, voor heren is dat sowieso gekkig) is geen goed idee, want als je ineens laag bij de grond of op een ladder wil staan, moet je je niet druk hoeven maken om andere dingen dan je foto’s. Een hele strakke broek is dus ook geen goede keuze. Kleding met zakken is aan te raden. Zo heb je je reserve batterij of extra geheugenkaart altijd bij de hand.

Buiten

Natuurlijk ligt het er ook voor een groot deel aan wat voor shoot je gaat doen. Ga je buiten fotograferen? Kleed je dan in lagen. Het is natuurlijk belangrijk om je warm aan te kleden, maar wanneer je eenmaal bezig bent krijg je het vaak vanzelf warm. Dan is het lekker als je wat uit kunt trekken. Draag ook kleding die vies mag worden. Soms is het beste standpunt net waar het modderig is, of moet je misschien op je knieën of buik voor het mooiste resultaat. Gloednieuwe kleding is dan ook geen goed idee.

Pas je kleding aan op je omgeving

Het maakt ook wel verschil of je de shoot voor jezelf doet, misschien met familie en vrienden, of in opdracht. In het laatste geval zul je je ook enigszins representatief willen kleden. Voor een fashion shoot is dat anders dan wanneer je met kinderen aan de slag gaat. Nog steeds is het belangrijk dat je je comfortabel voelt, maar dat voel je je waarschijnlijk niet als je je compleet underdressed voelt. Voor een bruiloft is nette kleding bijvoorbeeld aan te raden. Je bent geen gast dus hoeft je ook niet als zodanig te kleden, maar oude of vieze kleding is wel degelijk uit den boze.

Studio? Donkere kleding

Wit reflecteert licht, en dat geldt ook voor witte kleding. Wanneer je in de studio aan het werk gaat, kun je daarom ook beter donkere kleding dragen. Zeker wanneer je het licht meet, en zelfs in de lampen staat, kan dat een beter resultaat geven. Om die reden kleden veel fotografen zich in het zwart. Het oogt netjes en je hebt geen last van reflectie.

kleding, dresscode, fotoshoot

Goede schoenen

Bij kleding hoort natuurlijk ook schoenen, en die zijn erg belangrijk voor fotografen. Want vaak genoeg sta je een hele dag op je voeten, en die voeten moeten dan ook wel een beetje comfortabel zijn. Bezuinig dus niet op een paar goede schoenen. Ga je vaak de natuur in? Zorg dan voor schoenen met grip, voor het geval het modderig is. Je wil natuurlijk niet languit gaan met al je apparatuur. Zorg dus voor goede, stevige schoenen waar je het gemakkelijk een dagje op uithoudt.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy