Verschillende manieren om geld te verdienen met fotograferen

Geld verdienen met fotograferen als hobby

Redactie digifoto Starter 2766
Vaak worden fotografen opgesplitst in twee groepen: aan de ene kant de groep fotografen die als hobby fotograferen en aan de andere kant de professionals die geld vragen voor hun werk. Toch is het leuk om, ook als niet professional zijnde, door middel van je hobby te beoefenen geld te ontvangen. Met deze 4 tips kan je geld verdienen met fotograferen.

Manier 1: Evenementen

De eerste manier om geld te verdienen met fotograferen als je hobby is het fotograferen op evenementen. Je kan bijvoorbeeld aan organisators van verschillende evenementen vragen of zij al een fotograaf hebben of niet. Je kan de uiteindelijk gemaakte en bewerkte foto’s daarna verkopen. 

Lees ook ons artikel voor een basiscursus fotograferen op evenementen.

Foto: Oleg Magni

Manier 2: Stockfotografie

Geld verdienen met fotograferen is niet altijd even makkelijk. Toch is er een vrij eenvoudige manier om wat extra te verdienen. Met stockfotografie verkoop je je eigen foto’s via het internet. Het is één van de makkelijkste manieren om de foto’s die je eigenlijk zelf niet meer gebruikt toch nuttig te maken. Je zet de foto’s die je wilt verkopen op het internet en bij elke verkoop ontvang je steeds een klein bedrag.

Het is van belang dat je hier voortdurend mee bezig bent wil je er een beetje aan kunnen verdienen. Je moet de tijd hebben om honderden foto’s te kunnen maken, bezig te kunnen zijn met het bewerken en uploaden van de foto’s op verschillende en meerdere stocksites. Om geld te verdienen met fotograferen is het noodzakelijk om je werk online te zetten voor meer zichtbaarheid en om uiteindelijk ook connecties te maken en je netwerk uit te breiden.

Manier 3: Magazines, kranten en bedrijven

Een derde manier om geld te verdienen met fotograferen is foto’s maken voor verschillende magazines en kranten. Bij magazines en kranten hebben ze namelijk elke dag meerdere opdrachten klaar liggen. Ze hebben elke dag nieuwe, actuele foto’s nodig welke zij niet ergens op een site (zoals met stockfotografie) kunnen inkopen.

Ook kan je aan de slag bij bedrijven. Zij hebben vaak meer budget voor het maken van hoge kwaliteit foto’s voor de website, sociale media accounts en reclamedoeleinden. Als je snel bent met het reageren op een aangeboden opdracht en je kan foto’s leveren met een mooie kwaliteit, is het makkelijk om wat geld bij te verdienen door te fotograferen voor deze magazines, kranten en bedrijven. 

Manier 4: Geld verdienen met fotowedstrijden

Geld verdienen met fotograferen is zoals je kan zien niet heel gemakkelijk. De vierde manier en toch de meest makkelijke manier om geld te verdienen met fotograferen is met het meedoen aan fotowedstrijden. Je kan met het winnen van deze fotowedstrijden geld verdienen maar vaak wordt ook apparatuur weggegeven. Mocht je het apparatuur niet nodig hebben, dan kan je deze uiteraard ook doorverkopen. Daarnaast zorgt de fotowedstrijd ook voor meer zichtbaarheid en connecties die misschien later van pas komen.

Mocht je ook willen weten hoe als beginnend fotograaf geld kan verdienen. Lees dan ons artikel over geld verdienen als beginnend fotograaf.

Als je de bovenstaande manieren op de juiste manier toepast kan je dus zeker een aardig wat geld verdienen met fotograferen als hobby. Wie weet kan je van je hobby uiteindelijk je werk maken!

In samenwerking met bank.nl

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie