Ga op avontuur onderwater; tips en must-have camera's

Christel  de Wolff 1432
De onderwaterwereld is een bijzondere plek. Zeker in duikresorts op populaire zomerbestemmingen, maak je de mooiste foto's onderwater. Maar hoe pak je dat aan?

Tips voor onderwater fotografie

Voordat we de zee induiken, is het handig om  te oefenen in een zwembad. Dit is veiliger dan meteen het avontuur op te zoeken in de natuur. En onthoud, veiligheid gaat boven alles!

Kies je positie

Zwem naar het diepe gedeelte van het zwembad. Het water functioneert als een grote reflector en het onderwerp dat je onderwater wilt fotograferen wordt op een natuurlijke manier belicht.

Kijk naar de schaduwen

Kijk goed naar hoe de schaduwen vallen in het zwembad en naar hoe het er boven het water uit ziet. Situaties aan de oppervlakte kunnen je foto's onderwater beïnvloeden. Spelende kinderen bijvoorbeeld, maken het water onrustig. En natuurlijk fotografeer je het liefst niet dichtbij de glijbaan! Tenzij je juist een effect wil creëren zoals hieronder natuurlijk. Let wel op je veiligheid, zorg dat zwemmers niet perongeluk op je kunnen springen!

Experimenteer en have fun!

Wees creatief! Dit geldt voor alle soorten fotografie, maar onderwater kun je ook daadwerkelijk alles uit je creativiteit halen omdat de regels zoals op het land niet gelden onderwater. Zo kun je dingen laten zweven in je compositie, en spelen met licht en kleuren. Een langzame sluitertijd zorgt bovendien voor vloeiende bewegingen en een korte sluitertijd juist voor scherpe details.

Bonustip: half boven en half onderwater

Ook leuk, maak een compositie waarbij de ene helft van je foto boven – en de andere helft onderwater is.

De beste onderwater camera's

Natuurlijk heb je een goede camera nodig die je bij dit avontuur kan vergezellen. Als je een camera gebruikt die halverwege de shoot toch niet zo waterdicht blijkt als gedacht, is de lol er natuurlijk snel af!  Kies daarom voor een van deze camera's!

Nikon COOLPIX W150

Waterdicht en klaar voor actie, dat is de Nikon COOLPIX W150. De compactcamera is waterdicht, schokbestendig, vorstbestendig en stofdicht. Kortom, van sneeuwlandschappen tot tropische onderwaterscènes, alles leg je nauwkeurig vast. De Nikon COOLPIX W150 is bovendien zo gebruiksvriendelijk dat iedereen er prachtige foto's en video's mee kan maken.

Adviesprijs € 169,-
Meer info www.nikon.nl


Fujifilm FinePix XP140

Ben jij een avontuurlijke fotograaf? Dan heeft Fujifilm misschien wel de perfecte camera voor jou: de FinePix XP140. Het is een camera die speciaal is ontworpen voor extreme omstandigheden. De camera is dan ook stof- en waterdicht, kan 25 meter diepte aan en doorstaat de kou tot wel honderd graden onder nul. Bovendien weegt de camera slechts 207 gram en is dus ideaal om mee te nemen op reis. Klein maar fijn, zullen we maar zeggen, want de camera is uitgerust met een 16,4 MP sensor en heeft 4K-videomogelijkheden

Adviesprijs € 199,-
Meer info www.fujifilm.eu

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel