Een nieuwe kijk op een vertrouwde en populaire brandpuntsafstand

FUJIFILM introduceert XF 18mm f/1.4 R LM WR

Christel de Wolff 210
FUJIFILM introduceert de FUJINON XF 18mm f/1.4 R LM WR.  Met dit objectief werpt FUJIFILM een nieuwe kijk op de vertrouwde, zeer populaire brandpuntsafstand dat gelijk is aan 27mm in vergelijk met 35mm kleinbeeld formaat.

Het objectief beschikt over een maximaal diafragma van maar liefst ƒ/1.4 en kan daardoor ook onder lastige lichtomstandigheden optimaal presteren. De FUJINON XF 18mm f/1.4 R LM WR is alweer het 39e objectief dat beschikbaar komt en gebruikt kan worden op iedere systeemcamera uit de FUJIFILM X Serie.

Met een afmeting van slechts 7,56cm in lengte en een gewicht van 370 gram, is de XF18mmF1.4 zeker compact te noemen. Hierdoor kan het in iedere fototas eenvoudig een plekje kan vinden. De filtermaat van dit objectief heeft een doorsnede van Ø62mm. Daarnaast kan er met dit objectief al vanaf 20cm (van sensor tot object) op een onderwerp worden scherp gesteld. Hierdoor kan met recht gesproken worden over een veelzijdig objectief.

Dit FUJINON XF 18mm f/1.4 R LM WR-objectief voldoet daarnaast volledig aan de ontwerpfilosofie die achter de FUJIFILM X Serie schuilgaat. Namelijk een objectief dat licht van gewicht is, uiterst compact en bovenal uitstekende optische prestaties weet neer te zetten. 

 

Producteigenschappen FUJINON XF 18mm f/1.4 R LM WR

1. Uitstekende optische prestaties; zelfs op ƒ/1.4
De FUJINON XF 18mm f/1.4 R LM WR beschikt over drie asferische lenselementen en één ED lenselement, naast de andere 15 andere lenselementen die in maar liefst negen verschillende groepen zijn geordend. Hierdoor kunnen chromatische aberratie en coma uitstekend worden onderdrukt. Het resulteert er zelfs in dat ook de allerkleinste details kunnen worden gereproduceerd in de uiteindelijke opname. De groep die zorg draagt voor het scherpstellen van het beeld bestaat uit zes verschillende lenselementen. Deze verschuift als één enkele eenheid, waardoor aberratie met uiterste precisie kan worden onderdrukt, ongeacht de afstand tot het te fotograferen object.

2. Ontworpen voor veelzijdig gebruik
De XF18mmF1.4 beschikt over een gelijke brandpuntsafstand van 27mm in vergelijk met het traditionele 35mm-filmformaat. Er kan met dit objectief al worden scherp gesteld op een onderwerp dat zich op slechts 11 centimeter van het éérste lenselement bevindt. Dit biedt de fotograaf die dit objectief gaat gebruiken de mogelijkheid om op zéér korte afstand tot een onderwerp scherp te stellen waardoor hij met een uiterst korte scherptediepte kan werken. Dit biedt nieuwe creatieve mogelijkheden.

3. Snel, stil en uiterst accuraat automatisch scherpstellen
De XF18mmF1.4 maakt gebruik van een intern autofocussysteem (AF) dat wordt aangedreven door een stille maar krachtige lineaire motor waardoor er snel en zeer accuraat kan worden scherp gesteld. De minimale instelafstand (van sensor tot object) bedraagt 20 centimeter. Hierbij verschuift de groep met scherpstelelementen slechts 2.5mm waardoor dit objectief al binnen 0,04 seconde kan scherpstellen. Wanneer het objectief de afstand moet overbruggen van de minimale instelafstand tot oneindig kan er worden scherp gesteld binnen 0,25 seconde. Wanneer het objectief gebruikt wordt om handmatig mee scherp te stellen is de scherpstelring zo ontworpen dat deze uiterst precies kan reageren op zelfs de kleinste bewegingen.

4. Compact, licht van gewicht en weerbestendig
De XF18mmF1.4 beschikt over een filtermaat met een doorsnede van Ø62mm. Met een lengte van slechts 7,56cm en een gewicht van 370 gram is dit objectief licht van gewicht en bovenal compact. Dit maakt dat het objectief in iedere fototas een plekje kan vinden. Ondanks dat de trommel gemaakt is van metaal, is deze zo ontworpen dat het gewicht laag kon blijven zonder dat het objectief zijn robuustheid verliest. Het objectief is weerbestendig en op maar liefst 8 plaatsen afgedicht zodat het bestand is tegen stof en vocht. Daarnaast kan er tot een temperatuur van -10 graden Celsius mee worden gewerkt.

Prijs en beschikbaarheid FUJINON XF 18mm f/1.4 R LM WR

De FUJINON XF 18mm f/1.4 R LM WR zal eind mei beschikbaar komen voor een adviesprijs van € 999,-

Info: fujifilm.eu

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel