Fouten die jij als beginnend straatfotograaf maakt

Fouten die jij als beginnend straatfotograaf maakt

Senta Bemelman 1161
Op pad gaan in de urbane jungle kan vooral de eerste keren chaotische beelden opleveren. Met deze fouten krijg je als beginnend fotograaf te kampen.

Met een goed humeur en jouw camera paraat om je nek ga je op pad. Maar eenmaal in de stad aangekomen, is het lastig om focuspunten te vinden in het drukke straatleven. Hierdoor probeer je alles vast te leggen, waardoor je compositie verzwakt omdat je meer bezig bent met de omgeving dan het fotograferen zelf.

Fouten

Wees niet bang om fouten te maken. Ook professionele fotografen zien soms een bevestigde lensdop over het hoofd. Fotografie is een leerproces en dat gaat stap voor stap. Wanneer je de mist in gaat is het belangrijk om gewoon door te gaan. Reken het jezelf niet te zwaar, anders beïnvloedt die fout direct de rest van jouw dag.

Fout 1: Afstand

De afstand tot jouw onderwerp is belangrijk. Het ligt uiteraard ook aan de lens die je gebruikt, met een telelens hoef je bijvoorbeeld niet dichtbij te staan. Maar bij straatfotografie is het beter om de telelens links te laten liggen. Probeer bijvoorbeeld met een groothoeklens te fotograferen. Omdat je weinig zoommogelijkheden hebt, wordt je geforceerd om dichter tot je onderwerp te komen.

Een vreemde fotograferen is erg spannend. Dat ongemakkelijke gevoel zorgt er niet alleen voor dat je fysiek afstand creëert, maar ook dat je op een sociaal niveau de conversatie uit de weg gaat. En continu ruggen fotograferen is ook niet aantrekkelijk. Met deze tips leer je hoe je vreemden benadert bij straatfotografie.

Fout 2: Tempo

Veel beginnende fotografen zijn nerveus. Je probeert zo snel mogelijk de omgeving te filteren en geweldige kiekjes te schieten, zonder dat het de omgeving opvalt. Door de angst om bekeken te worden, loop je snel door en neem je minder tijd om de juiste compositie te kiezen.

Verminder jouw tempo en kijk om je heen. Analyseer wat er gebeurt op straat en wat je interesse wekt. Neem de tijd om na te denken over de instellingen en belichting. Doordat de druk weg is, ben je minder geneigd om belangrijke elementen over het hoofd te zien dan wanneer je stres hebt.

Fout 3: Focus

Soms zie je een persoon lopen die je vast wil leggen. Maar de valkuil is dat je onbewust deze persoon gaat volgen met je lens. Waardoor je andere mooie momenten, die er bijvoorbeeld vlak naast plaatsvinden, misloopt. Probeer mensen te selecteren of situaties die jij denkt mooi te fotograferen. Maar blijf niet te lang hierbij hangen. Stel bijvoorbeeld een limiet aan het aantal foto’s dat je per persoon of situatie maakt.

Lees hier nog meer fotografiefouten en hoe je ze oplost.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta