Fotowedstrijd in kassen van verlaten tuinbouwschool

Christel de Wolff 381
Fotografen vinden walhalla in vervallen Tuinbouwschool van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederikoord. ‘Dit is uniek’, zegt professionele fotograaf Tessa Veldhuizen, ‘wat een mooi initiatief deze fotowedstrijd in zo’n verlaten gebied’.

De kassen van de voormalige Tuinbouwschool te Frederiksoord staan al jaren leeg. Nu organiseert Stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord in samenwerking met Stichting NICE een fotowedstrijd in en om de kassen die ooit deel uitmaakte van de oudste tuinbouwschool van Nederland. Amateur- en professionele fotografen komen massaal naar de tuinbouwschool om mee te doen aan de wedstrijd ‘Kijk op de kas’. De winnende foto’s worden tentoongesteld.

Rijke geschiedenis

De kassen in Frederiksoord hebben jarenlang dienst gedaan als onderwijslocatie voor de Majoor van Swieten Tuinbouwschool. Deze vakopleiding startte al in 1884- en is hiermee de oudste tuinbouwschool van Nederland. Hier kregen de zonen van de kolonisten van de Maatschappij van Weldadigheid een gedegen scholing. In het jaar 2005 werden de deuren van de school gesloten en zijn de kassen jarenlang onbenut geweest. De tand des tijds is steeds meer zichtbaar. Dit tezamen met het bijzondere lichtinval maakt het tot een inspirerende plek voor kunstenaars. Zo heeft Matthew Day Jackson tijdens het kunstproject Into Nature 2018 hier geëxposeerd. ‘Dit is uniek’, zegt Tessa Veldman, ‘wat een mooi initiatief deze fotowedstrijd in zo’n verlaten gebied’. Ze is een van de vele fotografen die de kassen in Frederiksoord nu weet te vinden.

Stichting NICE organiseert unieke fotowedstrijd

De stichting NICE is op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe projecten voor de inovatiekassen. De vergankelijkheid gaat plaats maken voor een volgende fase. Met projecten op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. ‘Daarom is het nu tijd om de sfeer en het tijdsbeeld vast te leggen. Dit vanuit jouw kunstzinnige visie en kijk in en op de kassen van de Tuinbouwschooltuin Frederiksoord’, vertelt Bob Veldman, voorzitter van de stichting. 

Doe mee! 

Wil jij meedoen met deze leuke fotowedstrijd? 

  • Maak 10 foto’s van de kassen op de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord
  • De sluitingsdatum is zaterdag 3 juli 2021
  • Mail de foto’s via we-transfer naar info@wearenice.org
  • De winnende foto's worden tentoongesteld gedurende de zomer in de kassen.

Ga je een kijkje nemen? De kassen zijn toegankelijk op iedere maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. 

Info: www.tuinbouwschooltuin.nl / www.wearenice.org

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel