Fototentoonstelling Aids in Amsterdam
Eind 1981 wordt een man met vreemde klachten opgenomen in het Amsterdams Medisch Centrum. Artsen weten zich geen raad en de man sterft. Het is het begin van een angstige en onzekere periode waarin de ziekte aids snel om zich heen grijpt.
De meeste Nederlandse slachtoffers vallen in Amsterdam waar verschillende groepen een verhoogd risico lopen op besmetting. Onder homo’s, drugsgebruikers en hemofiliepatiënten heerst grote onrust. Een medicijn is er niet, de diagnose aids is een doodsvonnis.

In de tentoonstelling Aids in Amsterdam toont Stadsarchief Amsterdam beelden uit de periode waarin de ziekte als een roofdier door de hoofdstad trok. Een tijd waarin we het begrip buddy leren kennen, quilts de herinnering aan slachtoffers levendig houden en omvangrijke herdenkingsbijeenkomsten ontstaan zoals de AIDS Memorial Day. De foto’s op de tentoonstelling tonen angst en verdriet, maar ook liefde en de wil om te leven.
Aids in Amsterdam, 1981-1996
De aangrijpende fototentoonstelling Aids in Amsterdam, 1981-1996 is nog te zien tot 2 sept. 2018 in de Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam. De toegang is gratis.
Lees ook: Het nieuwste werk van Amerikaanse fotograaf Todd Hido naar Amsterdam
Lees ook: De schoonheid van Hollandse landschappen met dreigende wolkenluchten