'Het is even een nat en koud werkje, maar dan heb je ook wat! Een heel artistieke zelfportret.'

Fotoshoot-Valentijn; 'Jezelf geven aan diegene die je bemint'

Marjon van den Ende 1539
Wat is er nou romantischer dan op Valentijn je grote (geheime) liefde een prachtige foto te sturen van…jezelf! Sommigen onder ons doen dit misschien al op dagelijkse basis. Snel even een selfie maken, vaak onder beslommerende omstandigheden. Via WhatsApp bijvoorbeeld onder het mom van 'kijk, is ben boodschappen doen', of 'de wijn hier smaakt prima, liggen de kinderen al op bed?'.

Valentijnsdag is een dag van bezinning in de liefde. Je partner even goed in het zonnetje zetten, laten zien dat je enorm veel van diegene houdt. Of je geheime aanbidding doorbreken met een kaart of een bosje rozen. Waar minder vaak aan wordt gedacht – the tit- en dickpics daargelaten – is een artistieke foto van jezelf geven aan diegene die je bemint. 

Artistieke Melkbad Selfie

We hebben een inspirerend idee dat je misschien net dat ene zetje kan geven om jezelf letterlijk en figuurlijk op de valentijnskaart te zetten!

Valentijn 2020, milkbath
 1. Koop een mooie bos rozen (of andere bloemen naar smaak) die al een beetje openstaan waar makkelijk de bloembladeren vanaf te halen zijn, en een pak melkpoeder. Het kan zijn dan één pak melkpoeder niet voldoende is, dus haal voor de zekerheid wat extra (het is relatief goedkoop, is oneindig houdbaar en gaat uiteindelijk altijd wel op).

 2. Heb je een bad? Top!

  Heb je die niet, dan kan je ook uit de voeten met een opblaasbaar zwembadje. Zorg wel dat je in een ruimte kan werken waar alles een beetje nat mag worden, en waar je nog genoeg ruimte hebt om je camera op te stellen. Advies is om eerst je statief handig neer te zetten in de gekozen ruimte, te ervaren hoeveel actieradius je nog over hebt, en dan pas te kijken of een zwembadje ernaast past.

 3. Past alles, positioneer je statief met camera zodanig dat, als je eenmaal in het bad(je) zou liggen, je gezicht duidelijk zichtbaar is. Je kan hiervoor een aantal testopnames maken met bijvoorbeeld een ander object, dat je in het nog lege bad neerlegt. Stel je camera alvast in op de zelfontspanner, en test ook of je dan genoeg tijd hebt om na het indrukken van de ontspanknop, nog in bad te gaan liggen. Liever iets te veel tijd instellen, dan te weinig.

 4. Zorg dat je de bloemblaadjes van de stelen hebt gehaald en zet dit klaar op de rand van het bad. Leg voor de zekerheid ook (uit beeld) een klein handdoekje klaar, maar zorg ook voor een extra handdoek of badmat op de grond om uitglijden te voorkomen.

 5. Bedenk goed hoe je eruit wilt zien. Zo kan een gave kleur lippenstift voor een fantastisch effect zorgen. En je kan natuurlijk naakt in bad, maar je kan ook een kanten jurkje aantrekken. Dit is afhankelijk van de ondoorzichtigheid van het water. Een jurkje heeft niet zoveel zin als je nauwelijks door het water heen kan kijken, maar is wel een creatieve oplossing als niet zo'n groot bad hebt en het water waarschijnlijk ergens tot je navel komt. Voor de mannen die dit zelfportret willen maken; 'less is more!', hoewel een flinke baard voor een super cool effect kan zorgen.

 6. Laat het bad lekker vollopen en voeg het melkpoeder toe. Doe dit steeds geleidelijk en zorg ervoor dat het water ondoorzichtig genoeg wordt. Uiteindelijk kan je ook wat geurende druppels olie erbij druppelen. Je hoeft niet bang te zijn dat het poeder voor schuim zorgt, dit hebben we getest. Maar mocht er onverhoopt toch schuim ontstaan, geef het water even de tijd en schep het ongewenste schuim zoveel mogelijk van de wateroppervlakte af.

 7. Zet je camera aan en test - nu het bad is volgelopen  - nog voor de zekerheid je zelfontspanner en de kwaliteit van het beeld. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld 1 bloemblaadje.

 8. Neem alles nog één keer goed door, heb je alles klaarstaan? Als je helemaal 'badklaar' bent, dan is het moment daar. Druk de ontspanknop in en probeer zo rustig en zo vloeiend mogelijk in het water te stappen. Positioneer heel rustig je hoofd op de plek waarop je hebt getest. Wacht op de felbegeerde 'klik' en maak daarmee die eerste foto!

 9. Dan is het de grote vraag of het is het gelukt. Stap eruit, maak snel je handen en armen droog en check  je foto. Ben je tevreden, dan kan je ervoor kiezen het hierbij te laten. Je kan er ook voor kiezen nog wat extra foto's te maken of om hierna de bloemblaadjes te gebruiken. Let op! Dan heb je wel iets meer tijd nodig. Maar dat is het geluk van het tijdperk van de digitale fotografie!

Valentijn 2020, milkbath

Koud en nat werkje

Het is even een nat en koud werkje, maar dan heb je ook wat! Een heel artistieke zelfportret. En mocht je je geliefde er niet mee kunnen winnen, je hebt hiermee altijd iets heel bijzonders in handen, namelijk jezelf!

Foto insturen

Natuurlijk is de redactie van Digifoto Starter heel nieuwsgierig naar alle melkbadfoto's. Stuur je mooiste foto en wie weet zetten we een aantal makers van het fraaiste werk in het zonnetje.

Insturen kan eenvoudig met een gratis account op onze website. Klik hier voor een stap-voor-stap uitleg over het maken van een account en het insturen van foto's.