Foto’s voor online? Zo sla je ze op
Dat je foto’s mooi op je online portfolio te zien moeten zijn, is logisch. Daarvoor maak je het immers aan, om je werk tentoon te stellen. Je zou zeggen: upload je foto’s in de hoogst mogelijke kwaliteit.
Nadeel van grote foto’s online
Zou je je foto’s in de hoogst mogelijke kwaliteit uploaden, dan zal je website of online portfolio waarschijnlijk enorm traag worden. Het duurt een hele tijd voor je site dan geladen is, waardoor een hoop bezoekers al zullen afhaken voor ze überhaupt iets gezien hebben. Bovendien is er vaak een limiet aan de grootte van de foto’s die je kunt uploaden. Hoe doe je het dan?
Jpeg
Sowieso kun je je foto’s vaak alleen in Jpeg uploaden. RAW bestanden zijn niet alleen heel groot, ze zijn ook bedoeld om te ontwikkelen. Om er nog wat nabewerkingen op los te laten dus. In de bestanden zit heel veel informatie (daarom zijn ze zo groot) die je daar goed voor kunt gebruiken. Maar ze zijn niet geschikt om zo te uploaden. Fotografeer je in RAW, bewerk dan je foto’s na en sla ze op als Jpeg.
Het juiste kleurprofiel
Als fotograaf werk je waarschijnlijk tijdens het nabewerken minimaal in AdobeRGB of zelfs, zoals standaard in Lightroom, in ProfotoRGB. In deze kleurprofielen heb je veel meer bereik dan in sRGB. Toch is sRGB het meest gebruikte kleurprofiel voor online foto’s. De meeste browsers ondersteunen dit profiel, wat ervoor zorgt dat de kleuren er online hetzelfde uitzien als op de monitor van je computer. Exporteer je foto’s dus bij voorkeur in dit kleurprofiel.
De kwaliteit
De maximale kwaliteit is voor vertoning op internet niet nodig. Bij Photoshop kun je Jpegs opslaan in een kwaliteit die uitgedrukt wordt met een getal, 0 tot 12. 12 is niet nodig, je foto wordt dan vaak te groot waardoor het laden van de site te lang duurt. Zeker wanneer er meerdere foto’s op je site te zien zijn. In sommige nabewerkingsprogramma’s wordt de kwaliteit uitgedrukt in een percentage. Ook hier is 100% niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld van 80% uitgaan.
Opslaan voor web
Er zijn programma’s waarin je direct je foto kunt exporteren voor online gebruik. In Photoshop heet het ‘opslaan voor web’. Hier zie je meteen hoe groot je foto wordt na het opslaan.
Vuistregels voor online foto's
Er zijn veel fotografen en websitebouwers, en er zijn daarom vele meningen. Een standaard antwoord op de vraag met welke afmetingen je je foto moet exporteren, is er dan ook niet. Je kunt met deze afmetingen beginnen: 2400 pixels breedte en niet meer dan 500 Kb. Controleer je foto op een groot scherm; hier zal kwaliteitsverlies het best zichtbaar zijn. Ben je niet tevreden? Vergroot je foto dan. Maar bedenk, hoe groter de foto’s, hoe langer de laadtijd.
- Lees ook: Maak een online portfolio