Héé bakkie koffie?

Foto's ontwikkelen met behulp van bakkie pleur

Christel  de Wolff 1006

Een poos geleden spraken we met Mandy Kuik over haar bijzondere foto's. Niet alleen haar platen zijn bijzonder, ook haar manier van analoge fotografie ontwikkelen!

Afgelopen winter namen we een podcast op waarin Mandy Kuik vertelt over haar bijzondere foto's.  Daarin kwam ook ter sprake dat ze een fotografie opleiding had gevolgd en enthousiast was geworden over het ontwikkelen van zwart-wit foto's. 

Ze houdt daar echter een wel heel bijzondere werkwijze op na... 
 

Foto's ontwikkelen in koffie

‘Ik heb het geleerd om het te doen met koffie, in een speciale doos met een donkere zak. Daardoor heb je geen kamer nodig om alles te ontwikkelen. Het is een simpele methode zonder gedoe met licht en als je weet hoe het moet dan is het heel leuk om te doen.’

Om analoge foto's te kunnen ontwikkelen met koffie heb je een goedkope, sterke oploskoffie nodig, een voorbeeld is de AH huismerk espresso, want deze heeft geen grote korrel. De verdere ingrediënten die je nodig hebt zijn als volgt:

Ingredienten voor de ontwikkelaar:

  • Halve liter water (20 graden)
  • 27 gram soda
  • 8 gram vitamine C (in poedervorm)
  • 20 gram oploskoffie

Daarnaast om te kunnen fixeren:

  • 150 gram keukenzout
  • 1 halve liter water

Je lost de soda geleidelijk op in water, voegt de vitamine C erbij waardoor het gaat bruisen. Als dit allemaal is opgelost gooi je de koffie erbij. Even roeren tot de koffie is opgelost. Dit laat je tien minuten staan (maar niet te lang anders werkt het niet meer). Ondertussen kan je de film laten weken in water van 20 graden.

Je giet de oplossing in een tank en je moet deze één minuut aaneengesloten agiteren en daarna 5 keer agiteren op 2, 5, 10 en 40 minuten. Na 70 minuten moet je de tank leeggieten. De oplossing kan je niet hergebruiken. Je lost het zout op in het water en gooit de oplossing in de tank. Twee dagen laten liggen en af en toe agiteren.

Meer leuke en creatieve ideëen voor thuis! 

Wil jij ook creatief aan de slag in jouw eigen thuisomgeving zonder daarvoor dure apparatuur aan te schaffen? Hou onze website in de gaten voor updates en nieuwe prikkelende fotografie ideeën voor in en om het huis.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel